UNESCO: honderden monumenten beschadigd of vernietigd in Oekraïne

Nieuws
Ruim 150 culturele en religieuze monumenten in Oekraïne hebben bij de oorlog in het land schade opgelopen of zijn vernietigd, meldt VN-cultuurorganisatie UNESCO. Dat zijn er zeker vijftig meer dan twee maanden geleden werd bekendgemaakt.
anp
donderdag 23 juni 2022 om 17:26
Een vrouw in een verwoeste kerk in de stad Druzhkivka, in de regio Donbas.
Een vrouw in een verwoeste kerk in de stad Druzhkivka, in de regio Donbas. beeld Aris Messinis / afp

Parijs

Volgens UNESCO gaat het om musea en monumenten, kerken en andere religieuze gebouwen, bibliotheken en andere uitzonderlijke panden. ‘Deze herhaalde aanvallen op Oekraïense culturele plekken moeten stoppen. Cultureel erfgoed, in al zijn vormen, mag onder geen enkele omstandigheid doelwit zijn’, zegt UNESCO-baas Audrey Azoulay in een verklaring.

De zeven Oekraïense vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waaronder de Sint-Sofiakathedraal in Kyiv, zijn voor zover bekend onbeschadigd gebleven.

Het historische centrum van Tsjernihiv heeft eerder door zware gevechten wel schade opgelopen. UNESCO gebruikt satellietbeelden en getuigenverslagen om de schade op te nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?