Wekenlang protest in Iran richt zich steeds duidelijker op het regime

Achtergrond
Ondanks arrestaties en waarschuwingen van ayatollah Khamenei, zijn deze week iedere dag protesten in Iran, in ten minste zestien steden. VN-chef Guterres wil dat de Iraanse regering onderzoek doet naar dodelijk geweld tegen de demonstranten.
Jan van Benthem
vrijdag 17 juni 2022 om 18:53
Demonstratie van leraren tegen de arrestatie van collega's bij eerdere protesten
Demonstratie van leraren tegen de arrestatie van collega's bij eerdere protesten beeld Twitter

Teheran

In ten minste zestien Iraanse steden zijn al wekenlang vreedzame protesten tegen de economische maatregelen van de Iraanse regering. Deze week waren de protesten zelfs dagelijks, geleid door leraren die de vrijlating eisen van een aantal eerder gearresteerde collega’s. De protesten richtten zich oorspronkelijk tegen de te lage salarissen, die niet meegingen met de gierende inflatie, terwijl de regering begin mei de subsidie op brood en andere levensmiddelen afschafte. 

Gepensioneerden, leraren, ambtenaren, vakbondsleden, brandweerlieden en ook winkeliers gingen daarna de straat op, waarna de prot..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’