Wekenlang protest in Iran richt zich steeds duidelijker op het regime

Achtergrond
Ondanks arrestaties en waarschuwingen van ayatollah Khamenei, zijn deze week iedere dag protesten in Iran, in ten minste zestien steden. VN-chef Guterres wil dat de Iraanse regering onderzoek doet naar dodelijk geweld tegen de demonstranten.
Jan van Benthem
vrijdag 17 juni 2022 om 18:53
Demonstratie van leraren tegen de arrestatie van collega's bij eerdere protesten
Demonstratie van leraren tegen de arrestatie van collega's bij eerdere protesten beeld Twitter

Teheran

In ten minste zestien Iraanse steden zijn al wekenlang vreedzame protesten tegen de economische maatregelen van de Iraanse regering. Deze week waren de protesten zelfs dagelijks, geleid door leraren die de vrijlating eisen van een aantal eerder gearresteerde collega’s. De protesten richtten zich oorspronkelijk tegen de te lage salarissen, die niet meegingen met de gierende inflatie, terwijl de regering begin mei de subsidie op brood en andere levensmiddelen afschafte. 

Gepensioneerden, leraren, ambtenaren, vakbondsleden, brandweerlieden en ook winkeliers gingen daarna de straat op, waarna de prot..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste horde genomen: Huis van Afgevaardigden stemt in met verhoging schuldenplafond VS

Na maandenlang steggelen stemde het Huis van Afgevaardigden woensdag voor een verhoging van het schuldenplafond, het wettelijk plafond voor de toegestane hoogte van de Amerikaanse staatsschuld.

Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’