Hoe de oorlog de oostelijke EU-landen in de kaart speelt

Achtergrond
Oekraïne is nog lang geen lid van de Europese Unie, maar het land was er ook nooit zo dichtbij. Vooral oostelijke EU-lidstaten willen de Oekraïners er zo snel mogelijk bij hebben. Deze landen roeren zich meer en meer binnen de unie. ‘Het machtsevenwicht verschuift.’
Ruurd Ubels
vrijdag 17 juni 2022 om 18:00 aangepast 18:35
EU-bestuurders Ursula von der Leyen en Josep Borrell zien met eigen ogen de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne.
EU-bestuurders Ursula von der Leyen en Josep Borrell zien met eigen ogen de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne. beeld afp / Sergei Supinsky

Terwijl Kyiv onder Russisch vuur lag, namen de premiers van Polen, Tsjechië en Slovenië een opmerkelijk besluit. Ze reisden per trein naar de Oekraïense hoofdstad om president Zelensky een hart onder de riem te steken in de oorlog met de Russische agressor.

Dat imponerende bezoek op 15 maart markeert de toenemende assertiviteit van de oostelijke EU-lidstaten. De drie premiers waren niet alleen de eerste EU-regeringsleiders die de oversteek naar Kyiv waagden, maar deden dat ook ruim voordat iemand als Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, afreisde. Om over bondskanselier Olaf Scholz maar te zwijgen; de leider van het land dat de afgelopen decennia de Europese Unie leidde, oogt verward en bezocht Kyiv pas deze week.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.