Steeds meer rijke Russen vechten sancties bij EU-hof aan

Nieuws
Steeds meer Russische oligarchen en bedrijven die vanwege hun banden met het Kremlin op de Europese sanctielijst zijn gezet, stappen naar het Europees Hof van Justitie om de strafmaatregelen aan te vechten. Het gaat volgens ingewijden inmiddels al om meer dan dertig rechtszaken, onder anderen aangespannen door miljardairs als Roman Abramovitsj, Michail Fridman en Igor Kesajev.
anp
donderdag 9 juni 2022 om 18:37
Afbeelding
beeld anp

Zij klopten de afgelopen weken en dagen aan bij het Gerecht, een onderdeel van het hof in Luxemburg. Over geen van de zaken zijn veel details bekend en sommige zijn geanonimiseerd. Vrijdag worden betrokkenen gehoord vanwege de sancties tegen het aan de Russische staat gelieerde televisienetwerk RT (vroeger Russia Today).

Nederlandse advocaat

De rechtszaak van de sigarettenhandelaar en wapenproducent Kesajev zal opvallend in het Nederlands worden gevoerd, vermoedelijk omdat hij een Nederlandse advocaat heeft. Wanneer dat is, is nog niet bekend. Volgens het Het Financieele Dagblad zou Kesajev een miljard euro in Nederland hebben gestald.

Michail Fridman was met zijn partner Petr Aven oprichter van Alfa Bank, het moederbedrijf van de onlangs failliet verklaarde Amsterdam Trade Bank. Ook Aven staat op de Europese sanctielijst en heeft een zaak aangespannen bij het Gerecht van de EU. Roman Abramovitsj is vooral bekend als de inmiddels voormalig eigenaar van de Engelse voetbalclub Chelsea. Kort na de Russische invasie van Oekraïne verkocht hij de club.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kiev deels zonder stroom en water na Russische aanvallen

Delen van de Oekraïense hoofdstad Kiev zitten zonder elektriciteit en water als gevolg van nieuwe Russische aanvallen, meldt burgemeester Vitali Klitsjko. In de stad zijn maandagochtend meerdere explosies waargenomen.

Afbeelding

Deense koningin zegt sorry voor ‘noodzakelijk’ besluit titels kleinkinderen af te nemen

De Deense koningin Margrethe biedt haar excuses aan voor de ophef die is ontstaan over haar ‘noodzakelijke’ besluit om de kinderen van prins Joachim hun titels af te nemen.

Afbeelding

Oekraïense ambassadeur in Nederland ontslagen, reden onbekend

De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Internationale waakhond roept Rusland op kerncentrale Zaporizja te verlaten

De militaire bezetting van het complex ‘verhoogt het risico op een nucleair ongeval of incident aanzienlijk, waardoor de bevolking van Oekraïne, de buurlanden en de internationale gemeenschap in gevaar komen’.

Afbeelding

Politie Oekraïne: bewijs van Russische oorlogsmisdaden in Charkov

De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.