Wel ‘spijt’, geen ‘excuses’ (met mogelijk grote gevolgen) van Belgische koning in Congo

Achtergrond
Voor het eerst heeft een Belgische koning op Congolese bodem het woord ‘spijt’ in de mond genomen over de kolonisatie. Excuses, die mogelijk herstelbetalingen tot gevolg hebben, kwamen er niet van koning Filip.
Sacha Kester / vk
woensdag 8 juni 2022 om 19:05
De Belgische koning Filip (rechts) en zijn vrouw Mathilde (midden) worden begroet door president Félix Tshisekedi van Congo.
De Belgische koning Filip (rechts) en zijn vrouw Mathilde (midden) worden begroet door president Félix Tshisekedi van Congo. beeld afp / Arsene Mpiana

Kinshasa

‘Het koloniale regime was gebaseerd op uitbuiting en overheersing’, zei koning Filip woensdag in een toespraak tijdens zijn staatsbezoek aan het land.  Twee jaar geleden drukte Filip zijn spijt ook al uit in een brief, maar nu herhaalde hij deze woorden tegenover de Congolese president Félix Tshisekedi en het Congolese volk.

‘Het regime stoelde op een niet te rechtvaardigen verhouding van ongelijkheid’, aldus Filip. ‘Het was gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme. En het gaf aanleiding tot wandaden en vernederingen. Ik wil opnieuw mijn diepste spijt uitspreken voor de wonden uit het verleden van het Congolese volk en allen die daardoor vandaag nog lijden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’