Honderden burgers Severodonetsk schuilen in chemische fabriek, angst voor ‘tweede Azovstal’

Nieuws
In Severodonetsk, een provinciehoofdstad in de oostelijke Donbas, dreigt een ‘nieuwe Azovstal’. Net als in Marioepol hebben honderden burgers hun toevlucht gezocht in de ondergrondse schuilkelders van een enorm fabriekscomplex in de stad. De Russen claimen het grootste deel van Severodonetsk in handen te hebben. Volgens de Russen zou het Oekraïense leger alleen nog maar het industriegebied in handen hebben, inclusief de chemische fabriek Azot. Het aantal bewoners dat zich schuilhoudt in dit complex, is volgens de eigenaar opgelopen tot zo’n achthonderd.
Stieven Ramdharie / vk
woensdag 8 juni 2022 om 17:00
Rook en vuil stijgen op door beschietingen in de stad Severodonetsk tijdens gevechten tussen Oekraïense en Russische troepen.
Rook en vuil stijgen op door beschietingen in de stad Severodonetsk tijdens gevechten tussen Oekraïense en Russische troepen. beeld Aris Messinis / afp

Oekraïne, dat maandag nog beweerde terreinwinst te hebben geboekt in de strijd, ontkent dat het Russische leger de provinciestad onder controle heeft. Wel liet de gouverneur van Loehansk, Serhi Haidai, woensdag doorschemeren dat de positie van het Oekraïense leger steeds moeilijker wordt. Volgens Haidai moet het leger zich mogelijk terugtrekken naar posities elders in de stad die beter verdedigd kunnen worden.

‘Dit betekent niet dat de stad wordt opgegeven’, aldus Haidai. ‘Maar ze worden mogelijk gedwongen om zich terug te trekken.’ De gouverneur zei niet waar de Oekraïense militairen naartoe gaan. Door de opmars van het Russische leger, dreigen nog meer bewoners van de stad hun toevlucht te zoeken in de Azot-fabriek.

giftige stoffenOnder de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.