ISIS claimt meerdere aanslagen op christenen in Nigeria

Analyse
De terreurorganisatie ISIS heeft meerdere aanslagen op christenen in Nigeria en op een christelijk dorp in Congo opgeëist. De aanslagen passen in een nieuw patroon van aanslagen.
Jan van Benthem
dinsdag 7 juni 2022 om 20:40 aangepast 07:59
Het met bloed besmeurde altaar in de St. Franciscuskerk in Owo, een dag na de aanslag waarbij volgens de autoriteiten zeker vijftig mensen zijn gedood.
Het met bloed besmeurde altaar in de St. Franciscuskerk in Owo, een dag na de aanslag waarbij volgens de autoriteiten zeker vijftig mensen zijn gedood. beeld epa

Kogi – Bwanasura

De terreurbeweging ISIS heeft meerdere aanslagen in Nigeria en Congo opgeëist waarbij de christenen het doelwit waren. In Congo vermoordden leden van ISCAP (Islamitische Staat Centraal Afrikaanse Provincie, een deel van ISIS) bij een aanslag op het christelijke dorp Bwanasura naar eigen zeggen twintig christenen. De aanslag was enkele uren nadat bij een aanslag op Pinksterzondag op een kerk in de stad Owo in het zuidwesten van Nigeria tientallen kerkgangers waren vermoord.

De beide terreurdaden zijn voorafgegaan door aanslagen waarbij zich vooral in Nigeria sinds april een duidelijk patroon aftekent. De afgelopen jaren vond het overgrote merendeel van de aanslagen door de terreurbeweging Boko Haram en het grotere ISWAP (Is..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schaduwleger Wagner wordt ook binnen Rusland een macht van betekenis

Een jaar geleden was Wagner nog nauwelijks bekend in Rusland. Maar sinds de Oekraïne-oorlog groeit de macht van het wrede huurlingenleger zichtbaar. En die macht blijft niet beperkt tot het slagveld.

Afbeelding

Paus smeekt Zuid-Soedan om einde geweld

De paus kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa. Zuid-Soedan wordt geplaagd door interne strijd, armoede, natuurrampen en een gebrek aan infrastructuur. Volgens de paus is dit het moment voor een nieuwe start om tot vrede te komen.

Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'