Toename extreem weer zet noodhulp Verenigde Naties onder druk

Nieuws
Het aantal oproepen van de Verenigde Naties (VN) om noodhulp te verlenen na rampen door extreem weer, is de afgelopen twintig jaar verachtvoudigd.
Jort van Slooten
dinsdag 7 juni 2022 om 04:21
Waar tussen 2000 en 2002 volgens de VN voor 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan schade ontstond door extreem weer, liep dat bedrag de laatste drie jaar op tot 15,5 miljard.
Waar tussen 2000 en 2002 volgens de VN voor 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan schade ontstond door extreem weer, liep dat bedrag de laatste drie jaar op tot 15,5 miljard. beeld the Remnant of Hurricane Agatha is Causing Intense and Persistent Rains This Friday in the Western and Central Provinces of Cuba. yamil Lage / afp

Amersfoort

Door de forse toename staat het noodhulpsysteem van de VN onder grote druk. Zo wordt van het geld dat nodig is na een natuurramp, zoals een overstroming, extreme droogte of bosbrand, gemiddeld slechts de helft daadwerkelijk geleverd, staat in een rapport van hulporganisatie Oxfam, dat vandaag verschijnt. Volgens Oxfam komt de rekening voor klimaatverandering hierdoor bij de arme landen te liggen. 

Waar tussen 2000 en 2002 volgens de VN voor 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan schade ontstond door extreem weer, liep dat bedrag de laatste drie jaar op tot 15,5 miljard. Volgens het Oxfam-rapport ‘Footing the Bill’ hebben de VN echter in de afgelopen vijf jaar gemiddeld genomen aan slechts 54 procent van de benodigde steun voo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.