Johnson redt zijn premierschap, maar de vraag is: voor hoelang?

Achtergrond
Boris Johnson kan aanblijven als premier, maar zijn positie blijft uiterst wankel. Maandagavond zegden 148 van de 357 Conservatieve Lagerhuisleden het vertrouwen in hun leider op. Dat is veel meer dan verwacht.
Patrick van IJzendoorn / vk
maandag 6 juni 2022 om 22:41
Een Brit demonstreert bij de parlementsgebouwen in Londen tegen Boris Johnson: ‘leugens en corruptie’.
Een Brit demonstreert bij de parlementsgebouwen in Londen tegen Boris Johnson: ‘leugens en corruptie’. beeld epa / Andy Rain

De overwinning van premier Boris Johnson bij de vertrouwensstemming in het Britse parlement betekent niet het einde van het verhaal. Integendeel. Het verleden heeft geleerd dat gewonnen stemmingen diepe wonden kunnen slaan. Margaret Thatcher won eind 1990 een vertrouwensstemming, maar deze zege was zo krap dat ze een paar dagen later alsnog, met tranen, afscheid nam van een premierschap dat elf jaar had geduurd. Theresa May won drie jaar terug ook een No Confidence-stemming, met 200 tegen 117, om nog geen zes maanden later alsnog haar vertrek aan te kondigen. Of Johnson, haar nemesis, de eer aan zichzelf houdt, valt te bezien. Hij is vastbesloten om te blijven doorvechten als premier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.