Britse Conservatieve Partij stemt vanavond over politieke toekomst Boris Johnson

Nieuws
De Britse Conservatieve Partij gaat maandagavond 19.00 uur Nederlandse tijd een vertrouwensstemming houden over partijleider en premier Boris Johnson.
redactie vk
maandag 6 juni 2022 om 10:15
Boris Johnson in het parlement.
Boris Johnson in het parlement. beeld afp

Steeds meer partijgenoten willen dat hij vertrekt vanwege ‘partygate’, het schandaal rondom feestjes van overheidspersoneel tijdens lockdowns. De stemming duurt ongeveer twee uur. Om de premier weg te krijgen moeten er 180 parlementariërs voor de motie van wantrouwen stemmen.

Minstens 15 procent van Conservatieve fractie heeft om deze stemming gevraagd. Daarmee gaat het partijbestuur over tot de vertrouwensstemming. Premier Johnson meent dat hij meer dan genoeg parlementsleden achter zich heeft om de stemming te overleven en aan te blijven.

Maar als blijkt dat een meerderheid van de fractie niet achter Johnson staat, wordt hij afgezet als partijleider en premier. Daarna begint de Co..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.