Rodolfo Hernández (77), de ‘Donald Trump’ van Colombia, kan in juni president worden

Achtergrond
Rodolfo Hernández (77), populistische houwdegen, boekte zondag 29 mei een verrassend goed resultaat in de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen. De bouwmagnaat versloeg de kandidaat van de rechtse elite en neemt het 19 juni op tegen de linkse Gustavo Petro. Een bewonderaar van Hitler, of was het toch Einstein? Grofgebekt en met losse handjes. Miljoenen Colombianen lopen met hem weg.
Joost de Vries / vk
zondag 5 juni 2022 om 14:49
Rodolfo Hernández, de verrassing van de eerste ronde van de presidentsverkiezing in Colombia.
Rodolfo Hernández, de verrassing van de eerste ronde van de presidentsverkiezing in Colombia. beeld afp / Juan Barreto

Bogota

Een rijkaard van 77 jaar is de grote verrassing van de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen. ‘Ik definieer mijzelf als Rodolfo Hernández, een ingenieur die de boeven wil verdrijven uit de regering. Dat is alles.’ Voor de camera van CNN en Español vatte kandidaat Hernández zijn complete politieke boodschap samen in amper twee zinnen.

De bouwmagnaat, naar eigen zeggen goed voor een kleine 100 miljoen euro vermogen, maakte met dat eenvoudige discours een stormachtige opmars door in de laatste weken van de campagne. Zondag 29 mei bleek hoezeer zijn populistische geluid was aangeslagen bij de Colombianen. In de eerste ronde haalde hij 28 procent van de uitgebrachte stemmen, 6 miljoen mensen schaarden zich achter hem.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.