Voor het eerst in weken: Russische raketten treffen Oekraïense hoofdstad Kyiv

Nieuws
Russische raketten hebben zondag voor het eerst sinds weken de Oekraïense hoofdstad Kyiv getroffen. Op twee plaatsen werden explosies gemeld. Een van de doelwitten zou een treinstation zijn geweest.
Michel Maas / vk
zondag 5 juni 2022 om 13:34
De explosies deden zich voor ver buiten het centrum, waar vanuit Kyiv een zwarte rookpluim te zien was
De explosies deden zich voor ver buiten het centrum, waar vanuit Kyiv een zwarte rookpluim te zien was beeld afp / sergei Supinsky

Bij de aanval zijn, voor zover bekend, geen slachtoffers gevallen. Wel maakten de explosies een einde aan een periode van rust in de hoofdstad. De correspondent van de BBC ter plaatse meldde dat het leven in Kyiv de laatste weken alweer bijna zijn gewone gangetje ging. Het luchtalarm ging weliswaar bijna dagelijks af, maar de meeste mensen namen niet eens meer de moeite schuilkelders op te zoeken.

Ook zondagochtend was, volgens burgemeester Vitali Klitschko, het luchtalarm afgegaan. De explosies deden zich voor ver buiten het centrum, waar vanuit de stad een zwarte rookpluim te zien was. Klitschko maakte bekend dat raketten waren neergekomen in de buurt van het treinstation Darnytski en in het district Dniprovski.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.