Water op rantsoen voor ruim 5 miljoen Mexicanen vanwege extreme droogte

Nieuws
De Noord-Mexicaanse stad Monterrey draait de kraan grote delen van de dag dicht wegens watertekorten door extreme droogte. Vanaf vrijdag kunnen de 5,3 miljoen inwoners van Monterrey alleen tussen vier uur ‘s nachts en tien uur ‘s ochtends over stromend water beschikken, aldus de autoriteiten.
Marije Vlaskamp / vk
zondag 5 juni 2022 om 12:03
Rivieren zijn drooggevallen en ook de reservoirs van verschillende stuwdammen zijn vrijwel leeg.
Rivieren zijn drooggevallen en ook de reservoirs van verschillende stuwdammen zijn vrijwel leeg. beeld afp / Cesar Aguilar

De Mexicaanse deelstaat Nuevo León met Monterrey als belangrijkste stad heeft al in februari de noodtoestand uitgeroepen wegens aanhoudende droogte, gecombineerd met temperaturen van meer dan veertig graden Celsius die het oppervlaktewater razendsnel doen verdampen.

Sinds 2015 valt er elk jaar minder regen in dit gebied dan verwacht. Rivieren zijn drooggevallen en ook de reservoirs van verschillende stuwdammen zijn vrijwel leeg.

Eerdere rantsoenering van kraanwater, waarbij de waterleiding één dag per week werd afgesloten om water te besparen, leidde volgens plaatselijke media in maart tot een stormloop op opblaasbaden en watertonnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.