Poetin en Afrikaanse Unie-voorzitter om de tafel vanwege dreigende voedselcrisis

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin en de voorzitter van de Afrikaanse Unie Macky Sall hebben elkaar vrijdagmiddag in Sotsji gesproken. Onderwerp was de dreigende voedselcrisis in Afrika door de Russische blokkade van de Oekraïense havens.
Dylan van Bekkum / vk
vrijdag 3 juni 2022 om 21:42
De Russische president Vladimir Poetin en voorzitter van de Afrikaanse Unie Macky Sall spraken elkaar vrijdagmiddag over een dreigende voedselcrisis.
De Russische president Vladimir Poetin en voorzitter van de Afrikaanse Unie Macky Sall spraken elkaar vrijdagmiddag over een dreigende voedselcrisis. beeld epa / Mikhail Klimentyev

Sotsji

De oorlog in Oekraïne legt extra druk op de toch al povere voedselzekerheid in Afrika. De belangrijke graanimport uit het land is vrijwel volledig gestopt. Onder meer door sancties tegen Rusland is de prijs voor kunstmest bovendien verdrievoudigd, waardoor ook de graanproductie in Afrika zelf dit jaar fors zal tegenvallen. Vanwege de graantekorten riep Tsjaad vrijdag al de noodtoestand uit. Het gesprek tussen Poetin en Sall vindt plaats in Poetins verblijf in Sotsji aan de Zwarte Zee. Russische troepen blokkeren momenteel de toegang tot de havens van Oekraïne aan diezelfde zee, waarvandaan normaliter graan wordt geëxporteerd. Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties importeerden Afrikaanse landen tussen 2018 en 2020 voor ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.