Poetin heeft Europa in de tang met gas. Maar hoelang nog?

Achtergrond
Vooralsnog lacht Vladimir Poetin in zijn vuistje nu hij de ene na de andere afnemer van Russisch gas afsluit. Toch is deze tactiek voor hem niet zonder risico’s.
Bard van de Weijer / vk
vrijdag 3 juni 2022 om 21:07
In Frankfurt gaan demonstranten de straat op tegen de aankoop van Russisch gas. Maar Poetin voert de druk op om in roebels voor gas te blijven betalen.
In Frankfurt gaan demonstranten de straat op tegen de aankoop van Russisch gas. Maar Poetin voert de druk op om in roebels voor gas te blijven betalen. beeld Yann Schreiber / afp

Moskou

Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne zal Vladimir Poetin dit weekend wat minder chagrijnig terugkijken op de voorbije week: hij boekte belangrijke terreinwinst in de Donbas en joeg Europa opnieuw schrik aan door de gaskraan naar Nederland – ooit een belangrijke gaspartner – deels dicht te draaien.

Hoewel het verlies aan Russisch gas met 2 miljard kuub (zo’n 5 procent van het totaal dat Nederland jaarlijks uit Rusland haalt) beperkt is, was het signaal duidelijk: wie niet aan zijn nieuwe betalingseisen voldoet, zal van gas verstoken blijven. Onderliggende boodschap: ook het veel grotere Duitsland en Italië moeten in roebels betalen, een eis waaraan grote energiebedrijven uit deze landen inmiddels besmuikt lijken te voldoen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.