Het gaat niet goed met de plannen van het Chinese leiderschap en dat in een cruciaal jaar

Analyse
Dit moest een glansjaar worden voor de Chinese president Xi Jinping, voor zijn herverkiezing op het twintigste partijcongres in oktober. Maar economisch staat het er ‘grimmig’ voor en over de grens worden Chinese verdragen afgewezen. Alleen met Taiwan kan Peking nog hoog spel spelen.
Jan van Benthem
vrijdag 3 juni 2022 om 19:24
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi wist tijdens de afsluiting van zijn rondreis langs eilandstaten in de Pacific geen akkoord te bereiken over een 'Gemeenschappelijke Ontwikkeling Visie'. Die zou China economische, culturele en ook de veilighidscontrole geven over de eilandstaten.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi wist tijdens de afsluiting van zijn rondreis langs eilandstaten in de Pacific geen akkoord te bereiken over een 'Gemeenschappelijke Ontwikkeling Visie'. Die zou China economische, culturele en ook de veilighidscontrole geven over de eilandstaten. beeld afp / Leon Lord

Wang Yi is zelden van zo’n koude kermis thuisgekomen. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zou zijn reis langs acht eilandstaten in de Pacific op Fiji afronden met een regionaal akkoord, de ‘Gemeenschappelijke Ontwikkelingsvisie’, compleet met een vijfjarenplan. President Xi Jinping had er nog een brief bij geschreven met warme woorden over langdurige vriendschap ‘die bergen en oceanen overspant’.

Maar de echte plannen van het machtige Peking die schuilgingen achter fraaie volzinnen, zijn zorgvuldig gefileerd door de president van de Federale staten van Micronesië, David Panuelo. Zijn dringende waarschuwing, in een acht kantjes tellende brief aan achttien leiders in de Pacific was: ‘Teken niet’. ‘Dit is veruit het meest ingrijpende ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Islam regeert zelfs in slaapkamer. ‘Deze wet druist in tegen alle fundamentele vrijheden’

Religieuze politici in Indonesië controleren in toenemende mate het persoonlijke leven van burgers. Volgens een nieuwe wet zijn seks voor het huwelijk en overspel verboden. Er staat zelfs gevangenisstraf op.

Afbeelding

China gaat coronaregels versoepelen, mensen zonder of met milde klachten mogen thuis in isolatie

In China mogen covid-19-gevallen zonder of met milde symptomen voortaan thuis in isolatie, heeft de Chinese nationale gezondheidsautoriteit (NHC) woensdag aangekondigd. Ook het testbeleid wordt afgeschaald en reizen binnen China wordt makkelijker.

Afbeelding

Amerikaans tijdschrift Time roept Zelensky uit tot persoon van 2022

Het Amerikaanse tijdschrift Time heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky uitgeroepen tot persoon van het jaar. Het blad zegt dat de wereld onmogelijk om Zelensky heen kon dit jaar.

Afbeelding

Kaochar Khan vertrok naar Qatar en kwam niet terug. ‘Zijn plotselinge dood was niet te geloven’

De familie van Kaochar Khan denkt aan hem tijdens het WK voetbal in Qatar. Hij werkte daar als stukadoor, totdat zijn werk hem fataal werd. ‘We rouwen nog elke dag’, zegt zijn oudste broer Zahirul Islam.

Afbeelding

Nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid aangesteld. ‘Te laat’, vindt de ChristenUnie.

De Belgische diplomaat Frans van Daele is aangesteld als speciale EU-gezant voor godsdienstvrijheid. Van Daele gaat zich namens de EU inzetten voor de rechten van gelovigen buiten Europa.

Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.