Alpen worden groener, blijkt uit onderzoek

Nieuws
Het wordt steeds groener in de Alpen. De hoeveelheid sneeuw is de afgelopen decennia afgenomen, maar de grootste verandering is dat steeds meer planten groeien boven de boomgrens, zo melden Zwitserse onderzoekers in Science.
anp
donderdag 2 juni 2022 om 21:46
De Mont-Blanc.
De Mont-Blanc. beeld L'aiguille du Midi in the French Alps. olivier Chassignole / afp

Basel

Ze analyseerden satellietbeelden die sinds 1984 zijn gemaakt. In 77 procent van het onderzochte gebied nam de plantengroei boven de boomgrens toe. De drijvende kracht achter die ontwikkeling is klimaatverandering.

De planten rukken op doordat de temperaturen stijgen, aldus de wetenschappers van de universiteiten van Basel en Lausanne. Voor soorten die zich specifiek hebben aangepast op de grote hoogten en lage temperaturen van de Alpen, is dat ongunstig. Die dreigen te worden verdrongen door andere soorten. In 10 procent van het gebied is de hoeveelheid sneeuw afgenomen sinds 1984.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.

Afbeelding

EU kiest voor asielcentra aan de buitengrenzen om onder andere opvangprobleem Ter Apel te verlichten

Asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning moeten in speciale centra aan de buitengrenzen van de EU een versnelde asielprocedure afwachten. De EU-landen hopen daarmee opvangproblemen te verlichten.