Oekraïense president Zelensky: 20 procent van Oekraïne bezet door Rusland

Nieuws
Rusland heeft ongeveer 20 procent van het Oekraïense grondgebied bezet. De Oekraïense president Volodimir Zelensky heeft dat gezegd in een videoboodschap aan het parlement in Luxemburg.
anp
donderdag 2 juni 2022 om 13:12 aangepast 14:18
Afbeelding
beeld anp

‘We moeten ons verdedigen tegen bijna het hele Russische leger. Alle gevechtsklare Russische militaire formaties zijn betrokken bij deze agressie’, vertelde Zelensky. Hij voegde eraan toe dat de frontlinies zich uitstrekken over meer dan 1000 kilometer en zei ook dat in Oost-Oekraïne dagelijks tot honderd mensen sterven en ook nog een 450 tot 500 mensen gewond raken.

Zelensky riep op tot meer EU-sancties tegen Rusland en meer wapens voor Oekraïne. Hij zei ook dat Oekraïne zichzelf al ziet als onderdeel van de Europese Unie, waar het land graag lid van wil worden. ‘Ik geloof dat Oekraïne door zijn acties al laat zien dat het voldoet aan de Europese criteria.’ Over de Russische president Vladimir Poetin zei hij, zonder een naam te noemen, dat ‘een individu gestopt moet worden bij het vernietigen van Europese waarden’.

Het is vrijdag de honderdste dag van de Russische invasie in Oekraïne en een einde is nog niet in zicht. De vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne zijn weken geleden stukgelopen. De landen geven daar elkaar de schuld van. Voor zover bekend kwamen de Oekraïense en Russische onderhandelaars op 29 maart voor het laatst fysiek bijeen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Afbeelding

Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Alle toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert nu de geldkraan naar Hongarije open te draaien.

Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.