Rusland profiteert van hogere energieprijzen, Nederlandse gasprijs stijgt na dichtdraaien gaskraan

Nieuws
Sancties over en weer: de EU wil bijna geen Russische olie meer kopen en Rusland weigert om gas te leveren aan landen die niet met roebels willen betalen. Aan de handelscijfers is het vooralsnog niet te zien: Rusland ontvangt door de gestegen prijzen juist meer geld uit het buitenland dan vorig jaar.
Semina Ajrovic en Serena Frijters / vk
dinsdag 31 mei 2022 om 19:42
Afbeelding
beeld iStock / Bob Ingelhart

Russische handelsbalans fors in de plus, geldstroom stokt vooralsnog niet

Aan Rusland worden steeds meer sancties opgelegd, maar vooralsnog staat de handelsbalans in de plus. Rusland ontvangt meer geld door handel dan het uitgeeft. Dit komt vooral door de sterke stijging van de energieprijzen. Van januari tot en met april bedroeg het overschot op de Russische handelsbalans in totaal 96 miljard dollar (ongeveer 90 miljard euro), ruim drie keer zoveel als dezelfde periode vorig jaar, en het hoogste overschot sinds 1994. Dit blijkt uit cijfers van het Institute of International Fina..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.