Hoe corona ertoe leidt dat China psychische problemen meer serieus neemt

Achtergrond
In China kampen tientallen miljoenen mensen met psychische klachten, zoals angst en depressie. Dat werd tot voor kort genegeerd. Na twee jaar streng zero covid-beleid lijkt daar verandering in te komen.
Ruth van der Kolk
dinsdag 31 mei 2022 om 14:03 aangepast 06:32
Maatschappelijk werker Chen Mengyuan in Shanghai bij een tentoonstelling over geestelijke gezondheid.
Maatschappelijk werker Chen Mengyuan in Shanghai bij een tentoonstelling over geestelijke gezondheid. beeld Hector Retamal / afp

Peking

‘Als we zo’n enorme ramp als deze corona-uitbraak onder ogen kunnen zien, hoe kan het dan dat we niet durven praten over psychische problemen?’ Zhang Xiaochun, een arts uit Wuhan, kreeg net als vele andere inwoners een depressie tijdens de pandemie. Na zorgen over haar vader die ziek raakte en haar dochter, die ze vanwege haar werk vaak alleen thuis moest laten, kon ze haar psychische klachten niet langer verbergen. Ze besloot er een blog over te schrijven om het taboe op mentale problemen te doorbreken.

Twee jaar zero covid-beleid eist zijn tol, zo laten meer Chinese inwoners op Instagram en op het Chinese platform Weibo weten. ‘China, word je zelf ook niet moe van corona? Ik wel. Ik word gek hier.’ Miljoenensteden die op slot gaan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’