Internationale konvooien moeten Oekraïens graan gaan redden

Achtergrond
Er is een internationale operatie nodig om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de toenemende wereldwijde voedselcrisis tegen te gaan. Omdat Rusland een dergelijke operatie in de Veiligheidsraad met een veto zal blokkeren, is daarvoor een besluit nodig van de Algemene Vergadering.
Jan van Benthem
dinsdag 31 mei 2022 om 04:21 aangepast 10:44
Ook Odesa lag deze maand nog onder Russische raketaanvallen. De haven is onbereikbaar voor het transport van graan over zee.
Ook Odesa lag deze maand nog onder Russische raketaanvallen. De haven is onbereikbaar voor het transport van graan over zee. beeld epa / Staatshulpdienst van Oekraïne

Stockholm – Washington

Dat is de kern van een nieuw voorstel dat maandag is gepubliceerd door de koninklijke Zweedse Academie van oorlogswetenschappen (KKrVA). Het voorstel is opgesteld door Ian Anthony, programmadirecteur van het SIPRI (het Stockholm Instituut voor internationaal vredesonderzoek). 

Het is het meest concrete voorstel nadat WFP-directeur David Beasley op 19 mei de VN Veiligheidsraad voorhield dat ‘het falen om de havens in de regio Odesa weer te openen, een oorlogsverklaring betekent voor de internationale voedselveiligheid. Dat zal eindigen in hongersnood, ontwrichting en massamigratie over de wereld’. Het WFP betrekt zelf ongeveer de helft van alle graan dat het gebruikt voor internationale voedselhulp uit Oekraïne.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.

Afbeelding

Met kamikazedrones bestookt ‘vertwijfeld’ Rusland het kloppend hart van Oekraïne

De Oekraïense hoofdstad Kyiv is maandagochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen. Een zwerm Russische drones is op de stad afgevuurd, een aantal ervan explodeerde in de stad.

Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.