Nieuwe Turkse operatie in noorden van Syrië is een grote bedreiging voor christelijke dorpen

Achtergrond
Koerden en christenen in het noordoosten van Syrië worden bedreigd door een Turkse operatie. Vooral christelijke dorpen in de Khabourvallei zijn nu al doelwit.
Jan van Benthem
maandag 30 mei 2022 om 03:00
Turkije wil geen Syrische vluchtelingen meer, vandaar de muur langs de grens.
Turkije wil geen Syrische vluchtelingen meer, vandaar de muur langs de grens. beeld afp / Rami al Sayed

Hasakah – Duhok

Turkije zal de noodzakelijke stappen zetten om nieuwe terreuraanvallen uit Syrië te voorkomen. Met die woorden bevestigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Çavusoglu na zijn bezoek aan Israël de herhaalde uitspraken van president Erdogan en een verklaring van de Turkse Veiligheidsraad. Begin vorige week zei Erdogan dat Turkije een operatie zal beginnen ‘om de dertig kilometer diepe veiligheidszone ten zuiden van de Turkse grens te voltooien’. Daarna stelde de Turkse Veiligheidsraad donderdag dat ‘toekomstige operaties langs de Turkse zuidgrens voortvloeien uit de noodzaak van nationale veiligheid’.

De Amerikaanse regering heeft zich al tegen deze vierde Turkse ‘veiligheidsoperatie’ uitgesproken. In Israël, dat goede ba..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het Oekraïense leger moderniseert in rap tempo. De resultaten laten zich zien op het slagveld

Oekraïne boekte deze week terreinwinst langs twee fronten, al kon Rusland vrijdag hopen op een doorbraak bij Bachmoet. Wat verklaart de Oekraïense successen op het slagveld?

Afbeelding

De Nobelprijs voor de Vrede is een helder statement tegen Poetin en Loekasjenko

De meest prestigieuze Nobelprijs, die voor de Vrede, gaat naar strijders voor mensenrechten in Oekraïne, Belarus en Rusland. De prijs is een aanmoediging, aldus het comité, maar niettemin een glashelder statement.

Afbeelding

Opvang in de regio heeft Afghaanse vluchtelingen weinig te bieden

Tadzjikistan is het enige land in Centraal Azië dat Afghaanse vluchtelingen opneemt, maar eenmaal daar worden vluchtelingen geconfronteerd met uitzichtloosheid, corruptie en deportatie.

Afbeelding

Nobelprijs voor mensenrechtenactivisten in Rusland, Belarus en Oekraïne

De Belarussische activist Ales Bialiatski wordt persoonlijk onderscheiden; in Rusland en Oekraïne gaat de prijs naar de organisaties Memorial en Centre for Civil Liberties.

Afbeelding

In dit opvanghuis mag je zeggen dat je dood wilt: ‘Het is niet abnormaal aan euthanasie te denken’

De dood is nooit ver weg in de gesprekken in inloophuis Reakiro, waar mensen met een aanhoudende doodswens elkaar ontmoeten. ‘Soms is het eigenlijk een roep om leven, maar dan wel op een andere manier.’

Afbeelding

Dat had deze premier nooit verwacht: vechten tegen de gevolgen van de Brexit

De Britse premier Liz Truss schrapte het opvallendste deel van haar economische herstelplan: het spekken van de rijken. Ondertussen blijft de inkomensgroei van Britse burgers en bedrijven achter bij de ontwikkelingen elders in Europa.