Rusland aan de winnende hand bij zware gevechten in de Donbas

Nieuws
Bij de zware strijd in de Donbas boekt Rusland belangrijke terreinwinst. Dat zeggen Oekraïense regeringsleden en legercommandanten. Ze waarschuwen voor meer doden en terreinverlies als westerse landen hun wapensteun niet onmiddellijk opschroeven.
Tom Vennink / vk
vrijdag 27 mei 2022 om 20:13
Het Oekraïense leger zegt dat terugtrekkingen onvermijdbaar zijn, omdat het Russische leger in de Donbas over meer en zwaardere wapens beschikt.
Het Oekraïense leger zegt dat terugtrekkingen onvermijdbaar zijn, omdat het Russische leger in de Donbas over meer en zwaardere wapens beschikt. beeld Aris Messinis / afp
Oorlog in Oekraïne

Amsterdam

Vrijdag viel het stadje Lyman, een belangrijk spoorwegknooppunt in de provincie Donetsk, grotendeels in Russische handen. Rusland rukte ook op in de naastgelegen provincie Loehansk. Nog maar 5 procent van die provincie staat onder Oekraïense controle; vorige week was dat nog 10 procent.

Het Oekraïense leger zegt dat terugtrekkingen onvermijdbaar zijn, omdat het Russische leger in de Donbas over meer en zwaardere wapens beschikt. De beschietingen kunnen de hele regio ‘onbewoonbaar’ maken, zei president Volodymyr Zelensky vrijdag. ‘De bezetters willen Popasna, Bachmoet, Lyman, Lysytsjansk en Severodonetsk in de as leggen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een slinkende Oekraïense munitievoorraad, en andere feiten uit de gelekte Amerikaanse documenten

Zeker honderd geheime Amerikaanse stukken, foto’s en kaarten zijn de afgelopen weken online gezet. Waar en door wie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de documenten echt zijn.

Afbeelding

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.