‘We moeten meer voedsel zelf verbouwen. Er is genoeg voor iedereen’

Achtergrond
Als door de coronacrisis op Curaçao tienduizenden mensen bij de voedselbank aankloppen, valt voor oprichter en oud-bestuurslid Egbert Vos het kwartje. ‘Ik dacht: dit is niet goed. We moeten anders met voedsel omgaan. We moeten gewoon meer zelf verbouwen.’
Marius Bremmer
vrijdag 27 mei 2022 om 19:41
Vrijwilliger bij het voedselbos Wilbert Merencia: ‘Voor mij blijft ze gewoon onze koningin, hoor!'
Vrijwilliger bij het voedselbos Wilbert Merencia: ‘Voor mij blijft ze gewoon onze koningin, hoor!' beeld Marius Bremmer

Midden in de volkswijk Brievengat ligt het voedselbos van Curaçao. Er staan geen hekken omheen, iedereen kan er zo in lopen. Elke zaterdagochtend steken vrijwilligers er de handen uit de mouwen. ‘Het is een terrein van de overheid van maar liefst een halve hectare groot’, vertelt Egbert Vos (50), penningmeester van het voedselbos. 

Trots loopt hij door de jonge aanplant. Opschietende bomen, grassoorten, groentegewassen en kruiden wisselen elkaar in stroken af. ‘Hier zie je hoe we inspelen op het hele systeem dat als ‘natuur’ bekendstaat en waar alles met elkaar verbonden is. Onderdelen communiceren met elkaar en houden elkaar in stand.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte wil Europese migratiedeal met Tunesië. 'Europa lost het verkeerde probleem op'

Sinds de haatspeech van president Kais Saied wordt Tunesië steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: ze zijn in het land niet welkom, maar kunnen er ook niet weg.

Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.