De Stasi onder de Pyreneeën? Hoe spionageschandalen de Spaanse democratie bedreigen

Nieuws
Wilde Madrid koste wat kost voorkomen dat Barcelona een burgemeester krijgt die voorstander is van onafhankelijkheid? Na het zoveelste spionageschandaal is de Spaanse geheime dienst in opspraak. ‘Dit is een rechtstreekse aanval op rechtsstaat en democratie.’
Lex Rietman
zondag 29 mei 2022 om 12:17
Op 19 april werd in het Europees Parlement in Brussel een rapport over de spionageactiviteiten in Spanje gepresenteerd onder de titel Catalangate.
Op 19 april werd in het Europees Parlement in Brussel een rapport over de spionageactiviteiten in Spanje gepresenteerd onder de titel Catalangate. beeld afp

Barcelona

Is Ada Colau burgemeester van Barcelona dankzij de vuile oorlog tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging? De populaire Colau, icoon van alternatief links in Spanje, reageerde als door een wesp gestoken op de suggestie. Toch is het niet ondenkbaar dat zij haar tweede ambtstermijn mede dankt aan spionage van de Spaanse geheime dienst CNI.

Dat blijkt uit een recente onthulling in La Vanguardia. De krant meldde dat de telefoon van een van de gesprekspartners in de onderhandelingen over de nieuwe burgemeester van Barcelona na de lokale verkiezingen in 2019 gehackt was met spyware van Pegasus. Het was de derde onthulling over politieke spionage in Spanje binnen een maand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.