Wijn, symbool van hoop voor Assyrische cultuur

Achtergrond
Met het vertrek van grote groepen Assyriërs uit Mesopotamië na de jaren tachtig ging veel van de Assyrische cultuur verloren. In het zuidoosten van Turkije wordt de rijke cultuur van een van ’s werelds oudste beschavingen levend gehouden door de productie van wijn.
Ingrid Woudwijk
maandag 23 mei 2022 om 04:20 aangepast 07:03
Favlus Aktas (rechts) met een medewerker voor de wijnfabriek.
Favlus Aktas (rechts) met een medewerker voor de wijnfabriek. beeld Ingrid Woudwijk

Midyat

Op de mooi onderhouden binnenplaats van de Mor Barsavmokerk begroet Ayhan Gürkan iedereen die binnenkomt. De deur staat open voor toeristen, maar de kerk zelf blijft voor de meeste Turkse bezoekers gesloten. Alleen wie oprecht geïnteresseerd is, geeft Gürkan een inkijkje in deze eeuwenoude Assyrische kerk. 

‘Wij moeten anders zijn dan de mensen met wie we leven.’

Naast de Mor Barsavmokerk zijn er nog zeven andere kerken in het kleine historische centrum van Midyat, allemaal Assyrisch. Buiten de stad liggen twee indrukwekkende kloosters. De gebedshuizen herinneren aan de tijd dat hier een grote gemeenschap van Assyrische christenen woonde. In de Ottomaanse tijd waren dat er 700.000, nu zijn dat er slechts 15.000. Daarvan wonen er zo’n..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.