Concentratiekampen, inlichtingendiensten en martelcomplexen: Syrië is één grote gevangenis

Interview
Uğur Ümit Üngör, hoogleraar Holocaust- en genocidestudies, schreef samen met Jaber Baker een boek over het systeem van repressie in Syrië. Over de civiele, militaire en geheime gevangenissen. Over de concentratiekampen, inlichtingendiensten en martelcomplexen. ‘In Syrië is niets opgelost.’
Herman Veenhof
vrijdag 13 mei 2022 om 13:22 aangepast 08:00
Ugur Ümit Üngör: '
Ugur Ümit Üngör: ' beeld Martin Waalboer

Akram en Amjad zijn twee Syriërs van wie de levens en lotgevallen elkaar ontmoetten in de folterkamer. Akram had zijn steun betuigd aan de volksprotesten tegen het regime, Amjad had zijn superieuren beloofd die opstand de kop in te drukken. Hun verhaal is niet uniek: er zijn honderdduizenden Akrams en duizenden Amjads. De massale gevangenneming en marteling die het Assad-regime op de samenleving heeft losgelaten, hebben een onomkeerbare en onuitwisbare impact gehad op miljoenen Syriërs. Deze goelag is een intrinsiek onderdeel geworden van de Syrische identiteit, vergelijkbaar met hoe de strijd tegen de zee een aspect is van de Nederlandse identiteit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het grootste maar ook meest genegeerde succes in de strijd tegen aids is een voorbeeld ter navolging

Twintig jaar geleden zorgde een van de beste besluiten van een politicus in deze eeuw voor een doorbraak in de strijd tegen aids. Miljoenen levens zijn er door gered. Maar de man erachter werd en wordt geminacht.

Afbeelding

Ontmijners Charkiv controleren elke centimeter: 'Ontmijnen heeft in een oorlog direct impact. Dat geeft voldoening'

De velden en bossen rond de Oekraïense stad Charkiv liggen bezaaid met explosieven. Oekraïners uit alle lagen van de bevolking - van politieagenten tot schoonheidsspecialisten - melden zich aan als ontmijners.

Afbeelding

Krijgsmacht Nederland en Duitsland meer verweven: 'Het maakt ons gezamenlijk sterker'

De laatste van de drie brigades van de Koninklijke Landmacht komt donderdag onder Duits bevel. Met de integratie van de 13e brigade uit Oirschot wordt een volgende stap gezet. ‘Samen kunnen we meer.’

Afbeelding

Is laks klimaatbeleid een schending van mensenrechten? Het Europees Hof is aan zet

De potentiële gevolgen van klimaatverandering zijn bekend, aan overheden de taak om in te grijpen. Maar wanneer een overheid dit onvoldoende doet, komt dat dan neer op een schending van mensenrechten?

Afbeelding

Green Deal nog meer onder druk

Het lot van de traditionele verbrandingsmotor vanaf 2035 werd afgelopen week binnen de EU bezegeld.

Afbeelding

'Hotel Rwanda-held' en Kagame-criticus weer op vrije voeten

Paul Rusesabagina (68) hoeft zijn oude dag niet door te brengen in een Rwandese gevangenis. De volksheld, die wereldwijd bekendheid verwierf door de levens die hij redde tijdens de Rwandese genocide, kreeg gratie.