Zelfs het Onsterfelijk Regiment werd Russen afgepakt

Achtergrond
De militaire parade op het Rode Plein lijkt een Sovjettraditie. Maar pas onder Poetin werd het echt een propaganda-instrument.
Herman Veenhof
zondag 8 mei 2022 om 19:37
Russische Soechoi Su-34 bommenwerpers oefenen voor de 9 mei-parade, vorig jaar in Moskou.
Russische Soechoi Su-34 bommenwerpers oefenen voor de 9 mei-parade, vorig jaar in Moskou. beeld epa / Sergei Ilnitsky

Moskou

Poetin bouwde de mythe van de ‘9 mei-parade’ vanaf zijn aantreden systematisch en geschiedvervalsend op. De Grote Vaderlandse Oorlog liep van de Duitse inval op 22 juni 1941 tot 9 mei 1945. Door 1939 als begin te vermijden, omzeilde Rusland het Molotov-Ribbentroppact. Dat was in dat jaar niet alleen een niet-aanvalsverdrag tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland, maar - in een geheim protocol - ook een cynische opdeling van oostelijk Europa.

Door het ‘vaderlands’ te houden, kon Poetin de Amerikaanse hulp en de samenwerking met de geallieerden verdoezelen. Rusland alleen had de wereld bevrijd van Hitler, ten koste van 26,6 miljoen doden, een zevende van de hele bevolking. Niet vermeld werd dat Polen elke vijfde burger verloor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?