Europees digitaal identiteitsbewijs: veiliger of juist niet?

Achtergrond
De Europese Unie heeft lidstaten gevraagd dit najaar een blauwdruk klaar te hebben voor een digitale identiteit die in alle EU-lidstaten gebruikt kan worden. Wat houdt deze digitale identiteit precies in? En wat zijn de voor- en nadelen?
Hendrina de Graaf
vrijdag 6 mei 2022 om 21:24 aangepast 17:01
De eID werkt als een as van een fietswiel waar andere documenten aan vastgemaakt kunnen worden (denk aan het medisch dossier).
De eID werkt als een as van een fietswiel waar andere documenten aan vastgemaakt kunnen worden (denk aan het medisch dossier). beeld Europese Commissie

Amersfoort

In 2020 kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie na een lang traject aan dat Europa met de nationale lidstaten wil werken aan een Europese digitale identiteit (ook wel eID genoemd). Daarmee wil de EU de wildgroei aan online-accounts en versnipperde privé-informatie tegengaan en zo burgers beter beschermen, zo meldde Von der Leyen. 

Consumenten kregen in 1993 toegang tot internet. Bijna dertig jaar later is de gemiddelde Nederlander zeven uur per dag online te vinden, blijkt uit cijfers van netwerkprovider NordVPN. Online scrollen we niet alleen door de tijdlijn van onze socialemedia-accounts, ook serieuze zaken regelen we in de digitale wereld. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’

Afbeelding

'Dader mesaanval Duitse trein is geen extremist'

De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was.

Afbeelding

Hezbollah wil de grip op Libanon versterken terwijl het land in chaos is

Libanon zakt steeds verder weg in chaos. Maar temidden van een gierende inflatie, elf mislukte pogingen om een president te kiezen, zorgt het heropende onderzoek naar de explosie in de haven voor felle botsingen.

Afbeelding

Grote zorgen Spaanse regering over toename femicide, tweede crisisberaad in een maand

De Spaanse regering slaat alarm over het stijgende aantal vrouwen dat door hun (ex-)partner wordt vermoord. Sinds het begin van dit jaar zijn in Spanje al zes vrouwen en een jong meisje slachtoffer geworden van femicide.

Afbeelding

Na grote internationale druk stuurt Duitsland veertien Leopardtanks naar Oekraïne

Duitsland stuurt veertien Leopardtanks naar Oekraïne. Na maanden van gesteggel en onder zware internationale druk ging bondskanselier Olaf Scholz uiteindelijk overstag.