Onrust in Israël houdt aan: ‘kruitvat dat elk moment kan ontploffen’

Nieuws
Het is al geruime tijd onrustig in Israël. Vooral rondom de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem vinden de afgelopen weken geregeld schermutselingen plaats tussen de Israëlische oproerpolitie en Palestijnen. Hoogleraar Joodse geschiedenis Bart Wallet: ‘Je moet je afvragen wie er belang heeft bij het opleven van de spanningen’.
Gershon Osnabrugge
vrijdag 22 april 2022 om 15:45 aangepast 19:00
Vooral rondom de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem vinden de afgelopen weken geregeld schermutselingen plaats tussen de Israëlische oproerpolitie en Palestijnen.
Vooral rondom de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem vinden de afgelopen weken geregeld schermutselingen plaats tussen de Israëlische oproerpolitie en Palestijnen. beeld ahmad Gharabli / afp

De afgelopen weken zijn er honderden gewonden en tientallen doden gevallen door terreuraanslagen, raketinslagen en gevechten tussen Palestijnse demonstranten en Israëlische oproerpolitie. Vrijdag raakten er nog tientallen Palestijnen gewond in rellen bij de Al-Aqsamoskee, de grootste moskee in Jeruzalem. Dat uitgerekend op deze plek veel gevochten wordt tussen Israëlische politie en Palestijnse demonstranten is geen toeval. De Al-Aqsamoskee staat op de Tempelberg, een plek die voor zowel joden als moslims zeer heilig is. Dat het nu zo onrustig is in Israël is volgens Bart Wallet, hoogleraar Joodse geschiedenis aan de universiteit van Amsterdam, goed te verklaren. ‘De ramadan van de moslims en de pesach van de joden vallen samen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afscheid van Jiang Zemin

China heeft dinsdagochtend Jiang Zemin herdacht. Om 10.00 uur lokale tijd gingen in het hele land de sirenes af om drie minuten van stilte in te luiden voor de oud-president, die China leidde van 1993 tot 2003.

Afbeelding

Le Monde: ongedocumenteerde migranten bouwen aan olympisch dorp in Parijs

Terwijl het WK in Qatar nog gaande is, ligt het volgende evenement alweer onder het vergrootglas. Uit onderzoek van Le Monde blijkt dat het olympisch dorp mede wordt gebouwd door migranten zonder verblijfsvergunning.

Afbeelding

Chinese jongeren voelen zich in de steek gelaten: ‘Soms word ik overvallen door angst’

Bij protesten in China zijn het vooral jongeren die oproepen tot politieke verandering. Hun frustratie is omgeslagen in woede. En die draait niet alleen om de corona-aanpak, maar ook over de zwakke economische situatie.

Afbeelding

Natuurtop cruciaal voor behoud soortenrijkdom: ‘Rijke landen moeten arme landen helpen’

Op de natuurtop die woensdag begint, kan een akkoord worden gesloten om de soortenrijkdom op aarde te behouden. Als dit lukt, is er een deal die even belangrijk is voor de natuur, als het Parijs-akkoord voor het klimaat.

Afbeelding

Natuurverlies is een sluipmoordenaar. ‘Het is minder zichtbaar dan klimaatverandering’

Hoewel niet alle mensen bezorgd zijn over het snelle uitsterven van soorten, raakt de natuurcrisis wel iedereen. ‘Mensen hebben gezonde ecosystemen nodig, omdat we er onderdeel van zijn.’

Afbeelding

Droneaanvallen op Russische luchtmachtbases ver van de grens, Oekraïne claimt ze niet

Russische militaire bases zijn maandag het doelwit geworden van explosies die mogelijk het werk zijn van Oekraïne. Volgens Rusland werden twee luchtmachtbases honderden kilometers van Moskou aangevallen door drones en vielen er drie doden.