Franse moslims moeten kiezen tussen kwaden bij verkiezingen

Achtergrond
Moslims hebben weinig te verwachten van de Franse presidentsverkiezingen. Zittend president Emmanuel Macron ligt van alle kanshebbers het meest in het politieke midden. En het is juist zijn regering die de laatste jaren harde wetten en maatregelen invoerde tegen moskeeën en islamitische organisaties.
Remco van Mulligen
vrijdag 25 maart 2022 om 18:41
Posters met daarop de Franse presidentskandidaten Eric Zemmour en Valerie Pecresse, respectievelijk als moslim en lhbt'er.
Posters met daarop de Franse presidentskandidaten Eric Zemmour en Valerie Pecresse, respectievelijk als moslim en lhbt'er. beeld anp, sipa / Chang Martin

De Franse regering kiest een heilloze weg, vindt Olivier Roy. De Franse politiek wetenschapper is wereldwijd een invloedrijk deskundige als het gaat om de radicale islam. Macrons beleid helpt niet om jihadisme te bestrijden of aanslagen te voorkomen, stelt hij in reactie op vragen van deze krant.

Ook Ellen van de Bovenkamp, islamwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, kijkt kritisch naar de ontwikkelingen in Frankrijk. Ze wijst op recent nieuws over een moskee in Pessac, nabij Bordeaux, die voor een halfjaar is gesloten. In preken zou men daar aanslagen goedkeuren. ‘Volgens de moskee zijn deze uitlatingen door derden gedaan op haar Facebookpagina.’ Woensdag draaide de Franse rechter de sluiting terug.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.