Regering Hongarije belooft veel, ‘maar zonder vrijwilligers worden er geen Oekraïners opgevangen’

Reportage
De regering van Hongarije, altijd tegen immigratie, verrast vriend en vijand met de ontvangst van nu al 450.000 Oekraïense vluchtelingen. Maar op station Boedapest-Keleti blijkt de opvang vooral vrijwilligerswerk. ‘Hier zijn de enige overheidsvertegenwoordigers politieagenten’, klinkt het cynisch.
Ruurd Ubels
maandag 21 maart 2022 om 03:21 aangepast 06:14
De hal van station Boedapest-Keleti, een spoorwegmonument uit de 19e eeuw, stroomt vol met vluchtelingen.
De hal van station Boedapest-Keleti, een spoorwegmonument uit de 19e eeuw, stroomt vol met vluchtelingen. beeld nd
Oorlog in Oekraïne

Boedapest

De stank is enorm in de aankomsthal van station Keleti. De lucht van zweet en ongewassen lijven is overal aanwezig. Volwassenen, kinderen en huisdieren lijken richtingloos door elkaar te krioelen. De hal, waar het licht binnenvalt door de boogramen van het spoorwegmonument uit de negentiende eeuw, is overvol.

‘Ja, het is extreem druk’, erkent Réka Flórián-Matiz. Ze houdt in de aankomsthal een kartonnen bord omhoog met daarop de simpele, maar doeltreffende tekst Can I help you? Hoe bedrijvig het deze middag ook is, ‘s nachts is het soms nog drukker, weet Flórián-Matiz. ‘De dienstregeling vanaf de Hongaars-Oekraïense grens naar Boedapest is heel onregelmatig.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.

Afbeelding

Russische luchtaanvallen door heel Oekraïne. Dode bij Russische raketaanval op Mykolajiv

In de hoofdstad Kyiv raakten drie raketten een elektriciteitscentrale in het noordoosten van de stad. In Dnipro is er ‘grote schade’ aan een elektriciteitscentrale na een Russische luchtaanval.