Theater vol schuilende burgers in Marioepol ‘doelbewust gebombardeerd door Russen’

Nieuws
Het Russische leger zou woensdag bewust een theater in Marioepol hebben gebombardeerd. Volgens de Oekraïense autoriteiten gebruikten duizend tot twaalfhonderd burgers die de omsingelde stad probeerden te ontvluchten het theater als schuilplek. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn.
redactie vk
woensdag 16 maart 2022 om 22:23
Een satellietfoto van het Theater in Marioepol.
Een satellietfoto van het Theater in Marioepol. beeld afp

Amsterdam

Zowel het gemeentebestuur van Marioepol als het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken toonde woensdag meerdere foto’s en videobeelden van een vrijwel volledig verwoest theater, nog nasmeulend van wat vermoedelijk een Russische raketaanval is geweest. Het precieze aantal doden moet nog worden vastgesteld. De locoburgemeester van de stad, Sergej Orlov, zei tegen de BBC dat er op het moment van de luchtaanval duizend tot twaalfhonderd mensen in het gebouw waren. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba, schreef woensdag op Twitter dat het onmogelijk was dat de Russen niet wisten dat het theater werd gebruikt als opvangplek voor burgers. Hij noemde de aanval een oorlogsmisdaad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.