Zelensky maakt emoties los met smeekbede tot Amerikaanse Congres: ‘Jullie kunnen zorgen dat de aanvallen ophouden’

Achtergrond
President Volodimir Zelensky trok woensdag in een speech voor het Congres alles uit de kast: Martin Luther King, Pearl Harbor, de aanslagen van 11 september 2001. De halve Amerikaanse geschiedenis werd erbij gehaald om de Verenigde Staten ertoe te bewegen meer hulp te leveren aan Oekraïne.
Maral Noshad Sharifi / vk
woensdag 16 maart 2022 om 20:51
De Oekraïense president Zelensky richt zich in een videoboodschap tot het Amerikaanse Congres.
De Oekraïense president Zelensky richt zich in een videoboodschap tot het Amerikaanse Congres. beeld afp / Drew Angerer

Washington

In een videotoespraak voor het Congres herinnerde hij senatoren en afgevaardigden aan historische dagen waarop onschuldige Amerikanen ‘vanuit de lucht’ werden aangevallen. ‘Ons land’, zei Zelensky, ‘maakt dat elke dag mee.’
Met een staande ovatie werd Zelenski verwelkomd op het scherm in een filmzaal van het Capitool in Washington. Hij toonde schokkende beelden van de oorlog. ‘Jullie kunnen zorgen dat dit ophoudt’, zei hij en vroeg opnieuw om een no-flyzone. Die zal er hoogstwaarschijnlijk niet komen.

Het Witte Huis maakte de afgelopen weken duidelijk geen no-flyzone boven Oekraïne te willen en ook geen vliegtuigen aan Polen te willen leveren. Dat land zou op zijn beurt dan achttien MiG-gevechtstoestellen aan de Oekraïense luchtm..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.