Geen rust maar kinderen in het klooster: ‘Het is al twee weken oorlog, toch ben ik God op ieder moment dankbaar’

Nieuws
Normaal is het een klooster voor rust en gebed. Nu zit de Sint-Jozefabdij van de zusters Benedictinessen in West-Oekraïne vol met vluchtelingen. ‘Ik ben dankbaar voor ieder mens die ons pad kruist.’
Robert Dulmers
vrijdag 11 maart 2022 om 00:25
Nariman is een van de vluchtelingen in het klooster van de Benedictinessen in West-Oekraïne. Via zijn telefoon laat hij zien wat er over is van zijn huis.
Nariman is een van de vluchtelingen in het klooster van de Benedictinessen in West-Oekraïne. Via zijn telefoon laat hij zien wat er over is van zijn huis. beeld Robert Dulmers

Solonka

Een straaljager van de Oekraïense luchtmacht scheert laag boven de huizen van het dorp Solonka, dat vlak tegen de West-Oekraïense stad Lviv zit aangeplakt. Halverwege stad en dorp staan, voor wie goed kijkt, zware houwitsers opgesteld en zijn soldaten van het Oekraïense leger druk in de weer met luchtdoelraketten. Pal aan de snelweg naar het zuiden: een klooster, dat er oud uitziet, maar dat niet is: de Sint-Jozefabdij van de zusters Benedictinessen.

In de kloostergangen zijn vrouwen in de weer met bezems en dweilen. In de refter is de tafel permanent gedekt, als een lopend buffet, en tappen kinderen bekers water en appelsap. Nonnen slepen met aardappelen en bieten en bij de binnentuin zoeken vluchtelingen tussen gedoneerde kleding..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.