Vluchteling Ludmilla: ‘Elke dag bid ik voor president Zelensky. Deze oorlog zál voorbij gaan. Ik vóel het’

Reportage
Het voetbalstadion Arena in Lviv is een van de zenuwcentra van de Oekraïense vluchtelingenstroom die miljoenen mensen telt. Tussen de mensenmassa op matrassen straalt Ludmilla (88). ‘Deze oorlog zál voorbij gaan. Ik vóel het.’
Robert Dulmers
dinsdag 8 maart 2022 om 19:51
Geëvacueerde kinderen uit een weeshuis in het dorp Hoeljajpole steken bij het station van Lviv het spoor over.
Geëvacueerde kinderen uit een weeshuis in het dorp Hoeljajpole steken bij het station van Lviv het spoor over. beeld epa / Vitaliy Hrabar
Onze podcasts

Lviv

‘De exacte locatie van Forcibly Displaced Persons, vluchtelingen dus, is vanwege veiligheidsredenen geheim,’ zegt het het A4-tje van do’s en don’ts dat iedere journalist in Lviv krijgt uitgereikt. De staat van beleg is afgekondigd: de oorlogswetten zijn van kracht. 

Maar het is een publiek geheim dat de Arena de opvangplek is. Het gigantische stadion een half uurtje buiten de stad is het zenuwcentrum van een nu goed geoliede machine om de duizenden vrouwen kinderen en bejaarden die het lukt de belegerde steden te ontvluchten op te vangen en door te sluizen naar veiliger oorden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.