Kernwapen-deskundige Danny Pronk: ‘Schuilen voor een kernaanval heeft weinig zin’

Interview
Sinds de Koude Oorlog is de nucleaire dreiging in Europa niet zo hoog geweest als nu. Kernwapen-deskundige Danny Pronk: ‘Een kernraket gaat te snel om af te weren.’
Gershon Osnabrugge
dinsdag 8 maart 2022 om 17:54 aangepast 19:37
Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne lanceren raketten.
Pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne lanceren raketten. beeld Andrey Borodulin / afp
Oorlog in Oekraïne

Poetin heeft als ultiem dreigement zijn nucleaire wapens op scherp gezet, naar eigen zeggen in reactie op de sancties die Rusland treffen. Kan een eventuele aanval met kernwapens worden afgeweerd? 

‘Nee, eigenlijk niet. Daarvoor gaat een kernraket te snel. Een kernraket wordt afgevuurd en gaat pas naar beneden als hij buiten de dampkring is, waarna hij met zeer hoge snelheid in de aardse atmosfeer terugkeert. De raket gaat zo snel dat je hem nauwelijks kunt onderscheppen met een andere raket. Je kunt het vergelijken met een kogel raken met een andere kogel. Niet onmogelijk, maar de kans dat het lukt is heel klein.’

‘Schuilen heeft weinig zin’

Kun je je verschuilen voor een nucleaire aanval? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een slinkende Oekraïense munitievoorraad, en andere feiten uit de gelekte Amerikaanse documenten

Zeker honderd geheime Amerikaanse stukken, foto’s en kaarten zijn de afgelopen weken online gezet. Waar en door wie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de documenten echt zijn.

Afbeelding

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Afbeelding

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Afbeelding

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Afbeelding

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: ‘Komen onze bevrijders er aan?’

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.