Oefening Nederlandse militairen aan Oekraïense grens is ‘vooral spannend voor het thuisfront’

Achtergrond
Nederland stuurt waarschijnlijk binnenkort een contingent van zo’n 150 militairen naar Roemenië, onderdeel van de uitbreiding van de NAVO-presentie langs zijn oostflank. Maar nu oefent een compagnie van de luchtmobiele brigade er, ter geruststelling van de Roemenen en afschrikking van de Russen.
Arnout Brouwers / vk
dinsdag 8 maart 2022 om 03:21 aangepast 07:04
Minister Kajsa Ollongren van Defensie bezocht maandag de Nederlandse troepen in Roemenië.
Minister Kajsa Ollongren van Defensie bezocht maandag de Nederlandse troepen in Roemenië. beeld mediacentrum defensie

Roemenië

‘Het is geen uitzending, maar zo voelt het wel een beetje’, zegt Mark, de commandant van het Nederlandse detachement luchtmobiel met circa 150 militairen dat sinds kort in Roemenië oefent. Eigenlijk zouden ze naar Duitsland gaan, maar de oefening is op het laatste moment verplaatst naar deze Roemeense vliegbasis op circa 80 kilometer van de Oekraïense grens. Het oefenterrein, waar de eenheid wordt gedropt door Amerikaanse helikopters, ligt dichter bij de grens. ‘Mooi ding’, zegt minister Ollongren als ze later uit zo’n Amerikaanse Black Hawk stapt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De situatie bij Bachmoet is moeilijk maar onder controle, meldt de commandant van de Oekraïense troepen in Oost-Oekraïne.

Een slinkende Oekraïense munitievoorraad, en andere feiten uit de gelekte Amerikaanse documenten

Zeker honderd geheime Amerikaanse stukken, foto’s en kaarten zijn de afgelopen weken online gezet. Waar en door wie is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de documenten echt zijn.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki.

Polen wil naar verhouding meest in defensie investeren van alle Navo-landen

Polen verhoogt opnieuw zijn uitgaven op gebied van defensie. Dit jaar wil de regering van het Centraal-Europese land 4 procent van het bruto binnenlands product investeren in de krijgsmacht, vorig jaar maart investeerde Polen al 3 procent.

Premier Mark Rutte tijdens zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden, in het Witte Huis.

Rutte zegt Biden in ontspannen sfeer deelname toe aan Patriot-missie. Toch sluimert er een conflict

Premier Mark Rutte dinsdag in Washington met de Amerikaanse president Joe Biden, onder meer over de oorlog in Oekraïne. Rutte zegde Nederlandse steun toe aan de Patriot-missie.

Een soldaat laat zien hoe hij met een drone vliegt.

Drones filmen Oekraïne-oorlog. 'Russen leggen een mijn onder een teddybeer om kind te lokken'

Ruim zeshonderd drones bracht stichting Eyes on Ukraine afgelopen jaar naar Oekraïne om oorlogsmisdaden te filmen. ‘We gaan door tot de oorlog voorbij is’, zegt initiatiefnemer Farid Bekirov.

Afbeelding

Oekraïne: Russen versterken legermacht in Cherson, voorbereiding op stadsoorlog

Rusland verplaatst nieuwe eenheden naar Cherson en versterkt zijn posities, stelt Oekraïne. Deze voorbereidingen tonen volgens Kyiv aan dat het Russische leger de havenstad wil verdedigen en niet van plan is zich terug te trekken.

Inwoners van Mykolajiv in de regio Cherson vullen maandag flessen met schoon drinkwater omdat de watertoevoer door de Russen is beschadigd.

Inwoners van Cherson leven tussen hoop en vrees: 'Komen onze bevrijders er aan?'

De door Rusland benoemde gouverneur van de regio Cherson wil de komende week 50.000 mensen evacueren. Kyiv-gezinde inwoners spreken van deportatie en hebben hun hoop gevestigd op het Oekraïense leger.