Defensiedeskundige Christ Klep: ‘Het Russische leger is niet in staat het beter te doen dan nu’

Nieuws
Ruim anderhalve week na de invasie van Rusland in Oekraïne is er nog geen beslissende slag uitgedeeld door de Russen. Militair historicus en defensiedeskundige Christ Klep duidt de stand van zaken. ‘Het Russische leger heeft al behoorlijke klappen te verduren gekregen.’
Niels van den Bovenkamp
maandag 7 maart 2022 om 17:50
Russische militairen in militaire voertuigen.
Russische militairen in militaire voertuigen. beeld epa

Kyiv en andere grote Oekraïense steden zijn nog altijd in handen van de Oekraïners. Wat zegt dat u? 

‘We dachten dat de doctrine van het Russische leger, namelijk het uitdelen van de eerste klap, hun grote kracht is. Meer en meer blijkt dat ze niet in staat zijn om dat gericht uit te voeren. Dat heeft te maken met de slechte kwaliteit van spullen en de militairen. De doctrine van een blitzkrieg vereist hele goede coördinatie. Je moet in staat zijn 200.000 man te bevoorraden en in positie te brengen. Zoiets moet tot in detail voorbereid worden en ik vraag me langzaam maar zeker af of de Russen die kwaliteit wel hebben. Ze hebben relatief veel gevechtssoldaten, maar veel minder eenheden voor ondersteuning zoals de genie (militaire..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.