Zelensky ziet Russen hun greep vergroten en smeekt om militaire hulp

Nieuws
De beschietingen in Oekraïne namen dit weekeinde opnieuw in hevigheid toe en beperkten zich allang niet meer tot militair belangrijke doelwitten. In Noord-, Oost- en Zuid-Oekraïne werden steden aanhoudend beschoten met artillerie en raketten. Luchtalarm joeg ook de bewoners van de hoofdstad Kyiv regelmatig de schuilkelders in.
Peter Giesen en Michel Maas / vk
maandag 7 maart 2022 om 03:21
In Irpin bij Kyiv gebruiken inwoners een kapotte betonnen brug om te schuilen en te vluchten. Bij Russische beschietingen van de brug zouden drie doden zijn gevallen.
In Irpin bij Kyiv gebruiken inwoners een kapotte betonnen brug om te schuilen en te vluchten. Bij Russische beschietingen van de brug zouden drie doden zijn gevallen. beeld afp / Aris Messinis

Kyiv

Intussen lijkt de Oekraïense president Volodimir Zelensky onvermoeibaar: hij belt de ene na de andere regeringsleider, confereert met honderden senatoren in de VS, spreekt met president Biden en doet alsof er geen verschil in tijdszones bestaat. En tussendoor stuurt hij de ene na de andere korte toespraak het internet op. 

Ongeschoren en gekleed in een legergroen T-shirt roept hij zijn benarde landgenoten op vol te houden, maar steeds vaker dit weekeinde spreekt hij het buitenland toe, dat volgens hem veel meer kan doen voor Oekraïne.

Tevergeefs vraagt Zelensky de NAVO keer op keer een no-flyzone in te stellen boven Oekraïne. Hij deed dat zondagmiddag weer om een uur of drie, als hij meldt dat het vliegveld Vinnytsia door acht Russisch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Russisch leger trekt zich terug uit strategische plaats Lyman

Een dag na de annexatie door Rusland van onder meer de Oekraïense regio Donetsk, heeft het leger zaterdag toegegeven de strategische plaats Lyman in Donetsk te hebben opgegeven.

Afbeelding

Harde waarschuwingen van de VS richting Rusland en de Russische hoop op november

De Verenigde Staten hebben het Kremlin ‘een grimmige waarschuwing’ gegeven om vooral niet naar kernwapens te grijpen. Het tekent de zorgen over de volgende fase van de oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

VN-chef wil onderzoek naar in oorlog Oekraïne begane ‘wreedheden’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft donderdag aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een ‘waslijst van wreedheden’ die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne.

Afbeelding

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie.

Afbeelding

Podcast: Met de mobilisatie sleept Poetin Rusland steeds verder mee in zijn oorlog

Deze week hebben we het over de speech van Poetin. Komt de speech als een verrassing? Buitenlandcommentator Jan van Benthem legt uit wat de gedeeltelijke mobilisatie betekent voor de oorlog.

Afbeelding

Val van een jacht of sjamanistisch paddengif: reeks Russische zakenmannen sterft een mysterieuze dood

Een val van een klif, uit een raam of van een jacht: zeker dertien Russische zakenmensen overleden dit jaar onder opvallende omstandigheden. Een bestuurder van de Ontwikkelingsmaatschappij is het nieuwste geval.