Defensiespecialist Dick Zandee: ‘Er kunnen gigantische vluchtelingenstromen op gang komen’

Nieuws
Waarom heeft president Putin een inval gedaan in Oekraïne en wat zijn de gevolgen daarvan voor Nederland en Europa? Zeven vragen aan Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael: ‘Als Putin de gaskraan snel dichtdraait, hebben we een serieus probleem.’
Niels van den Bovenkamp
donderdag 24 februari 2022 om 17:56 aangepast 21:54
Dick Zandee
Dick Zandee beeld Studio Oostrum

Wat is het doel van Putin met de inval in Oekraïne?

‘Het is in ieder geval duidelijk dat Rusland de twee regio’s Luhansk en Donetsk helemaal gaat bezetten. Er zijn bevestigingen dat Russische troepen een vliegveld onder controle hebben in de buurt van Kiev. Dat kan duiden op een snelle actie richting het centrum van Kiev. Verder heeft Rusland gigantische aanvallen met kruisraketten op legercentrales en knooppunten uitgevoerd om confrontatie met het Oekraïense leger op de grond te voorkomen en Oekraïne snel op de knieën te dwingen. Als de luchtaanvallen niet het gewenste doel hebben en Kiev niet valt, dan wordt het nog een zware dobber om het doel te bereiken. Er zijn grote obstakels, zoals de rivier de Dnjepr en de moerassen ten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Genetische speurtocht verandert moord in wiegendood. 'Dat wil je niemand aandoen'

Een Australische vrouw die twintig jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is en er sprake was van wiegendood.

Afbeelding

Intouchables-boegbeeld Pozzo di Borgo (72) overleden

De Franse zakenman Philippe Pozzo di Borgo is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Pozzo di Borgo, die aan het hoofd stond van champagnehuis Pommery, raakte begin jaren negentig verlamd door een paraglide-ongeluk.

Afbeelding

Chemiebedrijf 3M, ook onder vuur in de VS, zet in op miljardenschikking met overheid wegens PFAS

Chemieconcern 3M, in Nederland aansprakelijk gesteld voor het lozen van chemicaliën, staat op het punt om in de VS een miljardenschikking te treffen vanwege soortelijke vervuiling.

Afbeelding

Begint Wagnerbaas Prigozjin een gevaar voor Poetin te worden?

Zonder de hulp van president Vladimir Poetin was Jevgeni Prigozjin nooit groot geworden. Maar het lijkt erop dat de baas van het beruchte huurlingenleger Wagner nu een gevaar begint te worden voor de president.

Afbeelding

Zuid-Afrika staat voor het blok als Poetin komt, met een arrestatiebevel van het Strafhof aan zijn broek

Zuid-Afrika wringt zich in allerlei bochten om de komst van Poetin naar de BRICS-top in Johannesburg mogelijk te maken. Want eigenlijk zou het, als lid van het Strafhof, Poetin bij aankomst moeten arresteren.

Afbeelding

Afrika-strategie legt nadruk op gelijkwaardige handel, maar hoe werkt dat in een Afrikaanse mijn?

Eindelijk was daar deze week de langverwachte Afrika-strategie. Handel blijkt de focus. En gelijkwaardigheid het sleutelwoord. Maar hoe creëer je gelijkwaardige partnerschappen in een ongelijkwaardig economisch systeem?