Defensiespecialist Dick Zandee: ‘Er kunnen gigantische vluchtelingenstromen op gang komen’

Nieuws
Waarom heeft president Putin een inval gedaan in Oekraïne en wat zijn de gevolgen daarvan voor Nederland en Europa? Zeven vragen aan Dick Zandee, defensiespecialist bij Instituut Clingendael: ‘Als Putin de gaskraan snel dichtdraait, hebben we een serieus probleem.’
Niels van den Bovenkamp
donderdag 24 februari 2022 om 17:56 aangepast 21:54
Dick Zandee
Dick Zandee beeld Studio Oostrum

Wat is het doel van Putin met de inval in Oekraïne?

‘Het is in ieder geval duidelijk dat Rusland de twee regio’s Luhansk en Donetsk helemaal gaat bezetten. Er zijn bevestigingen dat Russische troepen een vliegveld onder controle hebben in de buurt van Kiev. Dat kan duiden op een snelle actie richting het centrum van Kiev. Verder heeft Rusland gigantische aanvallen met kruisraketten op legercentrales en knooppunten uitgevoerd om confrontatie met het Oekraïense leger op de grond te voorkomen en Oekraïne snel op de knieën te dwingen. Als de luchtaanvallen niet het gewenste doel hebben en Kiev niet valt, dan wordt het nog een zware dobber om het doel te bereiken. Er zijn grote obstakels, zoals de rivier de Dnjepr en de moerassen ten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?