Voor Putin is Tweede Wereldoorlog nooit ver weg

Achtergrond
Bij het duiden van het conflict tussen Rusland en Oekraïne wordt geregeld verwezen naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vergelijkingen liggen inderdaad voor het oprapen en soms, niet altijd, werken ze verhelderend. En: laat Colijn erbuiten.
Willem Bouwman
dinsdag 22 februari 2022 om 19:13
Sovjetleider Brezjnjev omhelst de Oost-Duitse leider Honecker (r), tekening op de Berlijnse Muur. Het Kremlin kan het verlies van Oost-Europa niet vergeten.
Sovjetleider Brezjnjev omhelst de Oost-Duitse leider Honecker (r), tekening op de Berlijnse Muur. Het Kremlin kan het verlies van Oost-Europa niet vergeten. beeld wikimedia

Terwijl de Russische leider Vladimir Putin een agressieve rede hield tegen Oekraïne en het Westen, was minister-president Mark Rutte te gast in de talkshow van Eva Jinek. Het gesprek ging over het lage vertrouwen in de politiek. Rutte deed er laconiek over en schetste een zonnige toekomst voor het land en voor het kabinet. ‘We hebben natuurlijk wel – mag ik dat ook even zeggen – een heel leuk kabinet, met goede mensen.’

Op Twitter werd Rutte meteen vergeleken met een van zijn voorgangers, minister-president Hendrikus Colijn. Na de Duitse inval in het Rijnland in maart 1936, Hitlers eerste stap op weg naar de Tweede Wereldoorlog, sprak Colijn geruststellende woorden op de radio. In de herinnering werden die woorden ingekort tot ‘Gaat u maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Pakistan laait de strijd weer op tussen het leger en de Taliban

De zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar kostte maandag aan zeker 100 mensen het leven. De vermoedelijke daders zijn de Pakistaanse Taliban. Wie zijn zij? Vijf vragen en antwoorden.

Afbeelding

Politiekorps Memphis heft eenheid op

Het politiekorps van de Amerikaanse stad Memphis heeft de straatbrigade Scorpion opgeheven. De unit ligt zwaar onder vuur na buitensporig geweld van agenten dat leidde tot de dood van de zwarte Amerikaan Tyre Nichols.

Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.