Putin maakt aanspraak op nog groter grondgebied in Oekraïne en vergroot daarmee kans op militaire escalatie

Analyse
President Poetin heeft dinsdag voor een verdere escalatie van het conflict rond Oekraïne gekozen. Hij maakte duidelijk dat hij achter de aanspraken staat van de separatistenrepubliekjes in Oost-Oekraïne op een groter grondgebied. Daarmee neemt de kans op een oorlog toe.
Tom Vennink en Bert Lanting / vk
dinsdag 22 februari 2022 om 15:22
In het minst explosieve scenario kiest Poetin de bestaande randen van het separatistengebied als landsgrenzen van de twee volksrepublieken.
In het minst explosieve scenario kiest Poetin de bestaande randen van het separatistengebied als landsgrenzen van de twee volksrepublieken. beeld epa

Poetin schokte de wereld maandag door de gebieden die de pro-Russische separatisten in 2014 in handen kregen te erkennen als onafhankelijke staten. Tegelijk kondigde hij aan dat Rusland ‘vredestroepen’ naar de volksrepublieken Donetsk en Loehansk zou sturen om hen te beschermen tegen het Oekraïense leger.

Het bleef echter onduidelijk waar Rusland de grenzen van de twee pas erkende staatjes zou trekken. Langs de frontlinie met het Oekraïense leger of langs de grens van het gebied dat de separatisten opeisen. Russische parlementariërs hadden nog geen idee welke gebieden ze precies uitriepen als onafhankelijke landen, toen ze dinsdagmiddag unaniem de erkenning goedkeurden. Kort daarna liet Poetin weten dat hij de grenzen erkent die de separa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.