VN: bijna 13 miljoen Oekraïners op de vlucht • Rusland: 500 Oekraïense militairen omgekomen afgelopen nacht

Liveblog
Welkom in het liveblog over de invasie van Rusland in Oekraïne. Wij houden je in dit liveblog op de hoogte van nieuws en achtergronden over deze oorlog.
redactie nd
donderdag 21 april 2022 om 06:00
Een priester zegent een gezin tijdens het orthodoxe Pasen afgelopen zondag in de Sint Volodimyr-kathedraal in Kyiv.
Een priester zegent een gezin tijdens het orthodoxe Pasen afgelopen zondag in de Sint Volodimyr-kathedraal in Kyiv. beeld epa / Sergey Dolzhenko

Kort overzicht

 • Traditionele bietensoep verbindt Oekraïners en Russen in opvanglocaties
 • Kremlin: alleen kernwapens bij ‘existentiële dreiging’
 • 21 apr 2022, 14:49

  VN-baas: alles doen om levens te redden in Marioepol

  De Verenigde Naties willen alles op alles zetten om levens te redden in de door de Russen veroverde Oekraïense havenstad Marioepol. De organisatie is bereid al haar middelen te mobiliseren, zei VN-baas António Guterres na zijn bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin.

  Guterres stelde voor een zogenoemde humanitaire contactgroep op te richten om het leed voor burgers te verlichten. Alleen al in Marioepol zitten duizenden mensen vast door het oorlogsgeweld. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dat Rusland bereid is samen te werken met de VN om burgers te helpen. Maar hij verwierp het Oekraïense voorstel voor overleg in Marioepol zelf.

  Guterres benadrukte dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de oorlog in Oekraïne. Het menselijke lijden moet tot een minimum worden beperkt. ‘We hebben een andere kijk op dingen, maar dat weerhoudt ons niet om in gesprek te gaan’, aldus de VN-baas over zijn bezoek aan Moskou. Hij riep ook op tot een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne.

  Donderdag spreekt Guterres met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en diens buitenlandminister Dmitro Koeleba. Die hadden liever gezien dat de VN-leider eerst naar Kiev was gekomen, omdat Oekraïne immers is aangevallen door de Russen.


 • 21 apr 2022, 13:59

  Erdogan roept Poetin op om verder te praten

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat het ‘positieve momentum’ van eerdere onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanbul vastgehouden moet worden. Beide zijden zouden daarvan kunnen profiteren.

  Erdogan drong bij Poetin aan op een wapenstilstand en het instellen van vluchtwegen, aldus zijn kantoor. Hij herhaalde zijn aanbod aan de leiders van Rusland en Oekraïne om naar Turkije te komen voor onderhandelingen die tot een einde van de oorlog moeten leiden. Zondag belde Erdogan nog met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

  Turkije onderhoudt goede relaties met Rusland en Oekraïne. Het land kan daardoor als bemiddelaar een belangrijke rol spelen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Erdogan ontving maandag VN-chef António Guterres, die daarna doorreisde naar Rusland en ook Oekraïne nog bezoekt.

 • 21 apr 2022, 13:07

  Twee doden door beschietingen in Oekraïense regio Donetsk

  In de oost-Oekraïense regio Donetsk zijn dinsdag twee doden en zes gewonden gevallen door beschietingen door Rusland. Dat meldt de gouverneur van de regio. Hij zegt dat een persoon is gedood in de stad Niu-York en een andere in Travneve.

  De Russische beschietingen vinden volgens de gouverneur plaats over de hele frontlinie in Donetsk.

 • 21 apr 2022, 12:03

  VN: bijna 13 miljoen Oekraïners op de vlucht

  Meer dan 12,7 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen sinds Rusland twee maanden geleden Oekraïne binnenviel. Van hen zochten er 7,7 miljoen binnen Oekraïne een veiliger onderkomen, ruim 5 miljoen Oekraïners vluchtten naar het buitenland, meldt de vluchtelingenorganisatie van de VN.

  Een woordvoerder zei dinsdag tijdens een persbriefing dat naar verwachting 8,3 miljoen mensen het land zullen ontvluchten. De VN ging eerder nog uit van 4 miljoen Oekraïners die hun land zouden verlaten. De organisatie zegt omgerekend ruim 1,7 miljard euro nodig te hebben voor hulp aan vluchtelingen in buurlanden van Oekraïne.

 • 21 apr 2022, 11:39

  Rusland en Belarus houden gezamenlijke militaire oefening

  Rusland en Belarus houden van dinsdag tot vrijdag samen militaire oefeningen in Belarus. Volgens het Belarussische ministerie van Defensie gaat het om luchtmachtoefeningen en oefenen met het neerhalen van vliegtuigen.

  Belarus is de belangrijkste bondgenoot van Rusland in de strijd tegen Oekraïne. Russische militairen hebben Belarus als uitvalsbasis gebruikt voordat ze Oekraïne binnentrokken.

 • 21 apr 2022, 11:37

  Austin: weerstand Oekraïne inspireert ‘vrije wereld’

  De weerstand die Oekraïne biedt tegen de Russische invasiemacht ‘inspireert de vrije wereld’, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Op een conferentie met bondgenoten herhaalde de minister dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland kan winnen.

  Austin organiseert op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland een bijeenkomst voor veertig bondgenoten over de oorlog in Oekraïne. De Amerikaan sprak maandag in Kiev met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Daar werd toen extra steun beloofd en de terugkeer van Amerikaanse diplomaten naar Oekraïne.

 • 21 apr 2022, 10:08

  Rusland: 500 Oekraïense militairen omgekomen afgelopen nacht

  Het Russische ministerie van Defensie meldt dat er in de nacht van maandag op dinsdag meer dan negentig militairen doelen zijn geraakt in Oekraïne, waarbij ongeveer vijfhonderd Oekraïense militairen zijn omgekomen. Verder zijn er tientallen gepantserde voertuigen, artillerie en ander militair materieel vernietigd, aldus het Russische ministerie. Volgens staatspersbureau RIA zijn onder meer twee wapendepots geraakt in de regio rondom de stad Charkov. De beweringen zijn niet geverifieerd door onafhankelijke bronnen.

  Volgens de lokale Oekraïense autoriteiten zijn dinsdag een dode en een gewonde gevallen bij een raketaanval op de zuidelijke Oekraïense stad Zaporizja. De raketten zouden geen militair doel hebben geraakt, maar een commercieel terrein.

 • 21 apr 2022, 09:00

  Duitsland levert luchtafweergeschut aan Oekraïne

  Duitsland gaat luchtafweergeschut leveren aan Oekraïne, heeft coalitieparlementariër Johannes Vogel (FDP) bevestigd na berichtgeving van Süddeutsche Zeitung. Volgens de krant gaat minister van Defensie Christine Lambrecht die toezegging dinsdag doen tijdens een bijeenkomst op een militaire luchtbasis in Duitsland. Daar praten de VS en veertig bondgenoten over de situatie in Oekraïne.

  Het zou gaan om tanks van het type Cheetah, in het Duits Gepard. Deze tanks zijn gemaakt om te kunnen schieten op luchtdoelen en gronddoelen en zijn voorzien van een radar en twee 35-millimeterkanonnen.

  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei eerder deze maand nog dat de wapens voor Oekraïne op zijn en Duitsland niets meer kan leveren. Dat zou deels komen doordat Duitsland militair materieel heeft waarvoor de Oekraïners niet zijn opgeleid. Scholz wil ook alleen verdedigende wapens naar Oekraïne sturen, deze luchtafweertanks zouden daaronder vallen.

 • 21 apr 2022, 07:15

  Verenigd Koninkrijk schrapt invoerrechten Oekraïense producten

  De Britse regering schrapt de invoerrechten op alle producten uit Oekraïne, waaronder gerst, honing en gevogelte. De beslissing werd genomen nadat de Oekraïense president Volodimir Zelenski om zulke maatregelen gevraagd had om de Oekraïense economie te helpen.

  Tegelijkertijd kondigde de Britse minister van Internationale Handel Anne-Marie Trevelyan aan de export van bepaalde producten naar Rusland te verbieden. Het gaat onder meer om apparatuur die gebruikt kan worden om communicatie te onderscheppen en af te luisteren.

 • 21 apr 2022, 07:00

  VN-baas Guterres wil van Poetin weten wat nodig is voor vrede

  Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties spreekt in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne. Het kantoor van Guterres zei van tevoren dat de Portugees gaat aandringen op een snel vredesakkoord. De VN-baas spreekt ook met minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.


  Guterres gaat donderdag naar Kiev, waar hij met de Oekraïense president Volodimir Zelensky praat.  beeld Epa/justin Lane

  Guterres wil van Poetin weten wat er nodig is om vrede te bewerkstelligen. Een oproep van de VN-baas om de wapens neer te leggen tijdens het orthodoxe Pasen vond geen gehoor in Rusland en Oekraïne.

  Maandag sprak Guterres met de Turkse president Recep Erdogan over de oorlog. Turkije heeft al meerdere keren aangegeven te willen bemiddelen in het conflict.

  Guterres gaat donderdag naar Kyiv, waar hij met de Oekraïense president Volodimir Zelensky praat. Ook daar wil hij horen wat er nodig is om tot vrede te komen.

 • 21 apr 2022, 06:35

  Russische buitenlandminister: derde wereldoorlog ‘reëel’ gevaar

  De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov heeft maandag tegen Russische staatsmedia gezegd dat er een ‘reëel’ gevaar is dat er een derde wereldoorlog komt. Wel zou Rusland zo’n oorlog ontoelaatbaar vinden, stelt hij. Ook wil de Rusland de ‘kunstmatige’ risico’s op een nucleaire oorlog verminderen.

  ‘Het gevaar is serieus, het is echt, je kan het niet onderschatten’, zei Lavrov tegen het Russische staatspersbureau Interfax over de kans op een nieuwe wereldoorlog.

  Lavrov zei dat er hoe dan ook een akkoord zal komen met Oekraïne, maar dat de inhoud van dat akkoord afhankelijk is van de militaire situatie.

  Volgens de buitenlandminister doet Kiev alleen ‘alsof’ ze onderhandelen. ‘Welwillendheid heeft beperkingen. Als het niet wederzijds is, helpt dat het onderhandelingsproces niet’, aldus Lavrov. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zou volgens de minister ‘een goede acteur’ zijn. ‘Maar als je je goed richt op wat hij zegt, spreekt hij zichzelf duizenden keren tegen’. Desondanks zegt hij dat Rusland het vredesoverleg met Oekraïne doorzet.

 • 21 apr 2022, 06:30

  Start liveblog