Lang in de rij voor spotgoedkoop brood, in Istanbul is het bittere noodzaak

Achtergrond
Door stijgende prijzen in Turkije wordt het steeds drukker bij de kraampjes waar het brood goedkoper is. De overheid subsidieert dit ‘volksbrood́’. ‘Het is onmogelijk van mijn pensioen te leven.’
Ingrid Woudwijk
maandag 21 februari 2022 om 21:43
Twee mannen hebben brood gekocht bij de kiosk met goedkoop brood (Halk Ekmek) in de wijk Üsküdar in Istanbul.
Twee mannen hebben brood gekocht bij de kiosk met goedkoop brood (Halk Ekmek) in de wijk Üsküdar in Istanbul. beeld Ingrid Woudwijk

Istanbul

Op het plein aan de Bosporus in Üsküdar, een conservatieve wijk in Istanbul, is het altijd druk. Rondom het plein bevinden zich verschillende cafés waar je koffie of thee kunt drinken en er zijn bakkers met verse broodjes, börek en andere Turkse lekkernijen. Maar de langste rij staat voor Halk Ekmek (Volksbrood), een kiosk waar de inwoners van Istanbul gesubsidieerd brood kunnen kopen. 

‘Wij kopen altijd brood bij Halk Ekmek’, vertelt Yilmaz Tasli, een gepensioneerde die aan de andere kant van de Bosporus woont. Hij kwam hier om een rondje te wandelen en sloot daarna achteraan in de rij om het goedkopere brood te kopen. Zestig jaar heeft hij gewerkt in een fabriek, nu moet hij besparen op brood.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.