Rusland zegt deel troepen terug te trekken uit Oekraïense grensregio, Kiev wil eerst bewijzen zien

Nieuws
Na weken van dreiging is de spanning aan de Oekraïense grens iets afgenomen nadat Rusland is begonnen enkele legereenheden terug te trekken. Ook toonde president Putin zich bereid het gesprek aan te gaan over een maximaal aantal raketten en afspraken met de NAVO over militaire oefeningen.
Bert Lanting / vk
dinsdag 15 februari 2022 om 20:52
Vladimir Putin. De Russische president maakte duidelijk dat Rusland nog steeds vasthoudt aan de eis dat Oekraïne geen lid zal worden van de NAVO.
Vladimir Putin. De Russische president maakte duidelijk dat Rusland nog steeds vasthoudt aan de eis dat Oekraïne geen lid zal worden van de NAVO. beeld Epa/sergey Guneev/kremlin Pool/sputnik / Pool Mandatory Credit

Kiev

Putin zei dat na afloop van een onderhoud met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moskou. De Russische president verzekerde dat hij geen oorlog wil. 

Maar Putin maakte ook duidelijk dat Rusland nog steeds vasthoudt aan de eis dat Oekraïne geen lid zal worden van de NAVO. Volgens hem kan zijn land geen genoegen nemen met toezeggingen dat dit op afzienbare termijn toch niet zal gebeuren.

NAVO-chef Jens Stoltenberg betoonde zich ‘voorzichtig optimistisch’ over de kans een uitweg te vinden uit de crisis rond Oekraïne, maar volgens hem is er voorlopig niets te zien van de terugtrekking van de troepen waarvan het Russische ministerie van Defensie melding maakte. Stoltenberg waarschuwde ook dat er weinig verandert als Rusland alleen zijn ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder gêne staatsterreur toegeven: De vuile oorlog van de Spaanse staat tegen ETA

De Spaanse staat voerde in de jaren tachtig een vuile oorlog tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken José Barrionuevo geeft dit toe, zonder spoor van spijt.

Afbeelding

Wees trots op je Afrikaanse ik, leren de kinderen op deze afrocentrische school in Kenia

Sinds de Britse kolonisten het Oost-Afrikaanse Kenia verlieten, is er in het onderwijs bar weinig veranderd. Voor Utheri en Oku Kanayo reden om in Kenia de eerste afrocentrische school van Afrika op te zetten.

Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.