De Europese Unie wil China de wind uit de zeilen nemen en investeert in Afrika

Nieuws
De Europese Unie gaat 150 miljard euro investeren in de infrastructuur op het Afrikaanse continent. Dit is mede bedoeld om China de wind uit de zeilen te nemen.
Ruurd Ubels
zaterdag 12 februari 2022 om 19:34 aangepast 21:16
Ursula von der Leyen (links), president van de Europese Unie, en Macky Sall, president van Senegal.
Ursula von der Leyen (links), president van de Europese Unie, en Macky Sall, president van Senegal. beeld afp / seyllou

Brussel

De aankondiging is in Senegal gedaan door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Ze was daar eind vorige week ter voorbereiding van de top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse Unie. Deze conferentie vindt donderdag en vrijdag plaats in Brussel. Senegal is tijdelijk voorzitter van de Afrikaanse Unie. 

De aangekondigde 150 miljard euro maakt deel uit van het plan Global Gateway, waarvoor de Europese Unie tot 2027 driehonderd miljard euro wil uittrekken. Via het investeringsplan wil Brussel wereldwijd infrastructuurwerken ­financieren. Daarmee kan het (deels) een alternatief zijn voor het Chinese Belt and Road Initiative, een infrastructuurprogram..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’