China zet ‘zijn eigen versie van democratie’ in etalage
China wordt beticht van sportswashing. Volgens westerse landen gebruikt Peking de Winterspelen om zijn imago op te poetsen, ten koste van de mensenrechtensituatie. Maar wat zegt Peking daar zelf over, geeft de Chinese regering niet om mensenrechten?
- Ruth van der Kolk aangepast 29 januari 2022 13:29

Op het Tiananmenplein in Peking prijkt een zeventien meter hoog kleurrijk kunstwerk, ter ere van de Olympische Winterspelen die volgende week beginnen.
(beeld epa / Wu Hong)Peking
Het Tiananmenplein in Peking is gehuld in een landschap vol met bloemen. In het midden prijkt een zeventien meter hoog kleurrijk kunstwerk, ter ere van de Olympische Winterspelen die volgende week beginnen. Voor de organisatie leggen de Chinese regering en bedrijven bijna vier miljard dollar neer.
Peking weet: wie voor de taak staat om zo’n prestigieus sportevenement voor zijn rekening te nemen, krijgt er ook iets voor terug: een wereldwijd podium voor zelfpromotie.
China is al veel langer bezig om zichzelf in de kijker te spelen op het wereldtoneel. In 2008 deed het land dat al met de organisatie van de Olympische Zomerspelen. Nu, bijna veertien jaar later, wil het land op diezelfde plek laten zien hoe het is uitgegroeid..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .