Aswolk van vulkaan Tonga te zien vanuit de ruimte

Nieuws
Een grote aswolk was vanuit de ruimte te zien na een uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan.
anp
maandag 17 januari 2022 om 03:21
Een satellietfoto van de aswolk.
Een satellietfoto van de aswolk. beeld epa

Nuku’Alofa

Op satellietbeelden van de Japanse Himawari-satelliet is te zien hoe een grote wolk zich steeds verder uitbreidt boven de vulkaan. Tonga werd kort na de uitbarsting getroffen door een tsunami en ook voor eilandstaten in de wijde omgeving is een waarschuwing afgekondigd. 

De uitbarsting duurde acht minuten. Inwoners van Tonga hebben gezegd dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen. Zelfs op het achthonderd kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen. Het klonk daar als een serie heftige donderslagen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tsjetsjenen vechten in Oekraïne aan twee kanten mee: 'Ze verraden hun eigen volk voor geld of macht'

In de oorlog tegen Rusland vechten vier Tsjetsjeense bataljons met de Oekraïners mee. Tsjetsjenen hebben eerder met een Russische vernietigingsoorlog te maken gehad. Er zit een controversieel randje aan hun aanwezigheid.

Afbeelding

'Das Auto' rijdt Europese top in de wielen: Duitse relatieproblemen werken door in Europees verband

Over Duitsland klonken bittere woorden op de Europese top die donderdag en vrijdag in Brussel werd gehouden. De Duitsers gijzelden de Europese klimaatplannen omdat ze maar geen afscheid konden nemen van das Auto.

Afbeelding

Canada kent een recordgroei van de bevolking door een 'agressief immigratieplan' van de regering

De Canadese bevolking is met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten. Toch gaan president Biden en premier Trudeau een onverhard weggetje sluiten.

Afbeelding

Protest in Frankrijk escaleert, bezoek van koning Charles aan Parijs gaat niet door

In Frankrijk wint het protest tegen de omstreden pensioenhervoming aan kracht en geweld. Het staatsbezoek van de Britse koning Charles aan Parijs is uitgesteld na een week van stakingen en gewelddadige confrontaties.

Afbeelding

Het spook van de Irakoorlog is nog springlevend en ondergraaft de geloofwaardigheid van het Westen

De Amerikaans-Britse invasie in Irak, deze week twintig jaar geleden, is ook nu nog voor veel niet-westerse landen een overtuigend bewijs van westerse hypocrisie. Zo speelt deze oorlog 20 jaar later nog een grote rol.

Afbeelding

Duitsland verwacht toch een snelle deal met EU over verbod op verbrandingsmotor

Duitsland en de Europese Unie zijn ‘op de goede weg’ om hun geschil over het einde van de verbrandingsmotor in 2035 op te lossen.