Een Syrische officier wacht een Europese cel. ‘Het begin van de lange weg naar gerechtigheid’

Achtergrond
Op de agenda van een rechtbank in Duitsland staat donderdag een zaak die een mijlpaal is in de Syrische burgeroorlog. Kleine visjes werden in Europa al eerder berecht, maar voor het eerst kan nu een hoge officier van president Assad hier celstraf krijgen. Wassim Mukdad was een van zijn vele slachtoffers. Hij is erbij om het vonnis te horen.
Jenne Jan Holtland en redactie vk
donderdag 13 januari 2022 om 03:21 aangepast 06:37
Wassim Mukdad was een van de slachtoffers van Anwar R. (58), een voormalige kolonel in de Syrische geheime dienst.
Wassim Mukdad was een van de slachtoffers van Anwar R. (58), een voormalige kolonel in de Syrische geheime dienst. beeld afp / Tobias Schwarz

Koblenz

Toen hij naar een verhoorkamer gebracht werd, was Wassim Mukdad geblinddoekt. De man die de ondervraging leidde, heeft hij daarom nooit gezien. Mukdad moest op de grond liggen en werd geslagen tot hij niet meer kon lopen. Hij hoorde hoe de man door de folteraars werd aangesproken als ‘sayidi’, Arabisch voor ‘mijnheer’. Hij herinnert zich ook zijn kalme, vastberaden stem: ‘In mijn hoofd hoor ik die stem nog steeds.’

De 36-jarige muzikant Mukdad zit donderdag tussen het publiek in de Duitse stad Koblenz, als de rechtbank een vonnis zal uitspreken tegen de man die destijds – in 2011 – zijn verhoor leidde: Anwar R. (58), een voormalige kolonel in de Syrische geheime dienst. De zaak is een mijlpaal in de Syrische burgeroorlog. Voor het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.

Afbeelding

De Joodse staat zit al 75 jaar lang vast in een overgangsfase, maar nu vooral uit desinteresse

Precies 75 jaar geleden legden de Verenigde Naties in Resolutie 181 vast, dat er een Arabische en een Joodse staat in Palestina zouden moeten komen. De tijd tussen dat besluit en het realiseren van die twee staten, zou een overgangstijd zijn.

Afbeelding

Tweede uitstapje Noord-Koreaanse leider met ‘Meest Kostbare’ dochter voedt speculatie opvolging Kim

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft voor de tweede keer zijn tienerdochter Ju Ae in het openbaar laten zien. Haar publieke optreden is een teken dat zij wordt klaargestoomd voor een toekomstige politieke functie.

Afbeelding

Kumar Magar werkte met 55 graden in de zon in Qatar. ‘Ik hoorde continu het geluid van ambulances’

Met hoge verwachting vertrok Kumar Magar (27) vier jaar geleden naar Qatar. Daar verloor hij een van zijn beste vrienden en werkte zelf in ondraaglijke hitte. ‘Er is niemand in Qatar die arbeidsmigranten helpt.’